Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.09.2016. u 12:01

Pregovori će biti ugodniji nego s Karamarkom, ali teži za Petrova jer Plenković ima puno bolje karte.

 To što se lider Mosta Božo Petrov požurio i prije isteka svojega tzv. petodnevnog ultimatuma u središnjicu HDZ-a na prvi krug razgovora o novoj Vladi s Andrejem Plenkovićem pokazuje da je napokon shvatio da reprize iz studenog 2015. neće biti. Sve se, naime, promijenilo. Tada su se HDZ i SDP nadmetali tko će se prije umiliti Petrovu i njegovoj respektabilnoj skupini zastupnika, a jednako su se natjecali tko će prihvatiti više ultimativnih zahtjeva mostovaca. Karamarko i Milanović nisu imali izbora jer, ako su željeli formirati Vladu, Petrov i njegovi bili su im jedina ulaznica.

Sada je igra drukčija. Petrov to odmah nakon izbora nije shvatio pa je postavio sedam ultimativnih zahtjeva. On je po profesiji psihijatar, ne i matematičar, pa nije odmah vidio da se jednadžba promijenila, da je HDZ dobio više mandata, a SDP-ova koalicija puno manje, kao što je, uostalom i Most dobio još uvijek lijepu skupinu mandata, no manje nego prošle godine. Dok mu se ta spora računica još i može oprostiti, ne može propust koji mu se dogodio na njegovu terenu – jer je propustio primijetiti da mu se iz temelja promijenio i “psihoprofil” željenog partnera, HDZ-a. Tamo je sada Plenković, a ne Karamarko, a s novom HDZ-ovom političkom zvijezdom u Hrvatskoj svi žele koalirati, za razliku od Karamarka. I da računica ovoga puta kaže da HDZ, za razliku od 2015., ima alternativu ako se Most postavi isuviše ultimativno.

Da se stvar zakomplicirala, Petrov je mogao shvatiti, a čini se da i jest, kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svojoj poruci javnosti vrlo jasno kazala da ovoga puta neće tolerirati ultimatume i odugovlačenja u sastavljanju Vlade, u čemu su svi opravdano prepoznali “fotorobot” Petrova i Mosta. Čini se da je Petrov ipak spoznao da ovoga puta neće “prosci” dolaziti u prošnju njemu pa je brzo pristao na javni sastanak s Plenkovićem, i to na terenu HDZ-a, s kojim će morati pregovarati na drukčiji način i temeljem promijenjenih okolnosti.

Pregovori će biti ugodniji nego s Karamarkom, ali teži za Petrova jer Plenković ima puno bolje karte. Dobro je što je Petrov brzo shvatio da je onaj ultimatum otprije nekoliko dana ustvari dao – sam sebi. Jer njegov projekt može uspjeti samo ako ne završi u oporbi.     

>> HDZ i Most pregovarali više od 4 sata. Plenković: Hrvatska nema vremena predugo čekati. Petrov: Ovo je jedan mali početak i zalog buduće suradnje

>> Predsjednica neće dopustiti ultimatume

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije