Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2021. u 12:44

Treba li uopće protivnicima svega išta dokazivati ili odustati i uvesti mjere koje će zaštititi većinu stanovništva

Gotovo 20 kutija lijekova u raznim oblicima primaju oboljeli od COVID-19 u odjelima intenzivne njege. Naslaže se od toga cijela piramida. Zna li netko od protivnika cijepljenja što je, primjerice, tocilizumab ili sarilumab? Dobutamin? Propofol? Koje su im nuspojave? Trljaju li farmaceuti ruke od zarade na svakom pacijentu kad čuju da im novac pada u poveliku škrabicu? U krajnjoj liniji, onome na respiratoru to nije ni najmanje važno jer je sediran.

Tako bolestan čovjek u praksi – ako tako želi – ima sva ljudska prava za koje se bore protivnici COVID potvrda, cijepljenja i testiranja – slobodu kretanja, tjelesni integritet, pravo na rad, samo, eto, ne može ni jedno konzumirati. Od puste slobode ostala mu je samo cijev u grlu.

Pandemija je zaista postala naporna. Dobro kaže epidemiolog Bernard Kaić. Neće lockdown, neće se cijepiti, neće se testirati. Pa što bi? Hrvatska već sad ima grozan rezultat umrlih na milijun stanovnika. Treba li uopće protivnicima svega dokazivati u kakvom svijetu živimo ili odustati i uvesti mjere koje će zaštititi većinu stanovništva.

Opća razina nepovjerenja u autoritete kod nas je porazna. Dijele se fotografije ili navodne fotografije iskrivljenih prstiju nakon cijepljenja. Da, i COVID-19 to uzrokuje. Skrivaju se nuspojave, govori se. Takve stvari ne samo da su netočne, nego puno govore i o onima koji ih šire. Znaju se koristiti internetom, barem to znamo, pa onda se u nekoliko klikova dođe na, na primjer, stranicu EudraVigilance, službe Europskog centra za kontrolu bolesti koja prikuplja nuspojave i neželjene reakcije, pa će među stotinama njih naći čak i suzenje oka kao prijavljenu nuspojavu, a kamoli ne one ozbiljnije. S druge strane, vodstvo države ima dužnost, isto kao i liječnici, i to ne samo u ovom slučaju, biti transparentni i pojasniti sve opcije i posljedice svake od odluka koje pojedinac na kraju krajeva sam donosi i to na vlastitu odgovornost, kao što je uvijek u životu, mada se mnogima čini da netko za njih preuzima rizik.

Previše se umanjivala ozbiljnost situacije, prekasno su se donosile odluke, previše kalkuliralo i teško je to preko noći promijeniti. Cjepivo imamo, ono nije stopostotno jamstvo, ali uostalom to i piše na papiru koji dobijemo nakon njegova primitka i tu nam nitko ne laže. Ali je za sada jedini alat koji imamo. A onima koje brine štapić u nosu, kao alternativa cijepljenju, neka razmisle o cijevi u grlu.

VIDEO Novi prosvjed protiv Covid potvrda u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 5

DL
dvanaest_legija
13:10 16.11.2021.

Zagovornici totalitarizma uopće ne vide problem u segregaciji i lišavanju ljudi njihovih osnovnih prava. Štoviše, takvi izopačeni pojedinci željeli bi još jače nagaziti zdrave, slobodne ljude koji ne pristaju na ovaj kovid totalitarizam!

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
12:58 16.11.2021.

Draga gospođo, ako cjepivo ne štiti onoga tko ga je primio, onda to NIJE cjepivo i cijepljenje protiv covida ne postoji. Ako štiti, u čemu je onda problem? Ako sam ja platio cijepljenje velikom broju zdravih ljudi, onda oni mogu platiti liječenje malobrojnim oboljelima, pa bili oni cijepljeni ili ne.

WT
WTF!
16:35 16.11.2021.

Za razliku od respiratora,koji uvijek u prvom planu kad se nagovara na cijepljenje,postoji i ona druga varijanta - "Nemate problema sa disanjem,samo glavobolja i temperatura,nije to niš alarmantno. Doma odležati i pijte Lupocet"!?! Rečeno bliskoj osobi u zaraznoj koja pozitivna na koronu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije