Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Otto Barić otkriva tajnu: Što je mislio o Šukeru na Euru 1996.

Otto Barić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
17.12.2015.
u 21:45

Čačić mora naći vođu koji će reći suigraču “odi ti lepo vrit” kad ne igra kako je dogovoreno...

 U prošlom broju MAX-a, izbornik hrvatske reprezentacije, Ante Čačić (62), najavio je da će uoči priprema za EP u Francuskoj potražiti savjete od bivših izbornika, posebno Otta Barića i Slavena Bilića. Mudar je to Čačićev potez, Barić i Bilić imaju iskustva svaki s po dva Eura.

Na EP-u 1996. u Engleskoj, prvom velikom natjecanju na kojem je igrala Hrvatska, Barić je bio savjetnik Miroslava Blaževića, a samostalno je, kao izbornik, vodio našu vrstu osam godina poslije, na EP-u 2004. u Portugalu. O Čačićevoj molbi za pomoć, Barić kaže:

– Naravno da mi je drago što je to Čačić rekao, očito je svjestan da ja neke stvari vidim drukčije, odnosno da vidim ono što drugi ne vide. Sviđa mi se što želi razgovarati sa mnom jer pomoć iskusnih trenera uvijek dobro dođe. Čačić je i time pokazao da je ozbiljan trener, ne želi ništa prepustiti slučaju. Naravno da vam sad neću reći potankosti o kojima ćemo razgovarati i na što ga želim upozoriti, ali pomoći ću mu koliko mogu – rekao je u uvodu Barić, a potom nastavio:

– Velika je razlika bila u pripremi Eura ‘96. i onoga osam godina poslije. Logično, jer Ćiro je drukčije pripremao momčad od mene, a ja sam mu u Engleskoj bio samo savjetnik. Konačne je odluke on donosio, bio je apsolutni gazda, kao i ja u Portugalu 2004.

Je li Ćiro za Euro u Engleskoj pripremio momčad po vašem ukusu?

– Vjerojatno bih nešto mijenjao. U to se vrijeme premalo radilo na taktici, morali smo biti pripremljeniji za neke utakmice. Konkretno, mislim na utakmicu s Njemačkom. Morali smo, unatoč igraču manje, uzeti više odgovornosti u igri. Nije se dovoljno radilo na tehničko-taktičkom planu.

A što je bilo najbolje napravljeno?

– Ćiro je stvorio fantastično zajedništvo u svlačionici, imao je maksimalno povjerenje u igrače. Primjerice, katkad nisam bio zadovoljan nekim detaljima na treningu, to sam rekao Ćiri, on me saslušao, ali je napravio po svom. Otkrit ću jednu tajnu: dan uoči utakmice s Dancima, Davor Šuker bio je među najlošijima na treningu i u mojim razmišljanjima bio je upitan njegov nastup s Danskom jer mi nije pokazivao spremnost za tako važnu utakmicu! Ali, Ćiro nije htio ni čuti, vjerovao je u Šukera i Davor je odigrao jednu od utakmica karijere!

Ćiro je u Engleskoj i Francuskoj imao “killera” Šukera, a vi ste imali – Dadu Pršu, čovjeka oko kojeg se tada sve vrtjelo u igri naše momčadi...

– Da, to je točno. Svaki uspješni trener u karijeri je imao igrače koje je želio i koji su blistali. U Rapidu sam imao Kranjčara i Bručića, u Salzburgu Jurčevića i Mladenovića, u reprezentaciji Pršu! Svaki je od njih obilježio moju karijeru i ponosan sam što sam ih imao u svlačionici.

U čemu je bila razlika u pripremi naše reprezentacije uoči Eura u Portugalu u odnosu na Euro u Engleskoj?

– Najveća je razlika bila u momčadi, Ćiro je imao neusporedivo jaču! Moja je momčad bila dobra, nije bila odlična, a k tome smo upali i u strahovito jaku skupinu (Engleska, Francuska, Švicarska). Ali, više od kritika na igru, zaboljele su me gluposti koje su bile napisane i izrečene u vezi izbora našeg kampa u Portugalu! Mnogi su se našli pametovati i tvrdili su da smo pogriješili, jer nam je bilo vruće u kampu. A gdje to, molim lijepo, u to vrijeme nije bilo vruće u Portugalu? Te su mi gluposti baš jako smetale. Znate, uoči takvih natjecanja ozračje u i oko momčadi ponekad je važnije od načina treniranja, a zbog tog kampa ozračje oko momčadi nije bilo dobro, iako je u svlačionici sve bilo odlično.

Što Hrvatska može napraviti u Francuskoj 2016.?

– Može mnogo! Naša momčad ima potencijal, ima pojedince koji igraju u velikim klubovima i siguran sam da će Čačić od njih napokon napraviti pravu momčad. Uostalom, već je na prve tri utakmice napravio pomak, vidi se da su igrači zadovoljniji nego što su bili. Čačić je ozbiljno prišao poslu, dobro je prostudirao stanje u reprezentaciji, dao je igračima malo više slobode, sve je opuštenije i to im očito odgovara. Služi mu na čast što će tražiti savjete od iskusnijih trenera, uvijek nekoliko ljudi zna više od jednoga. Samo treba razgovarati, nuditi argumente i onda će se lako doći do krucijalnih zaključaka.

Koje su mane hrvatske reprezentacije?

– Jedna je itekako očita: ova momčad nema vođu na terenu, nema lidera! A to je važno, posebno na turnirskim natjecanjima poput Eura. Vođa vodi momčad do uspjeha i izbornik mora pronaći ili “izmisliti” vođu do Francuske! To je neophodno, moramo imati na terenu čovjeka koji svakom suigraču, kad to zasluži, bez ustezanja može reći: “Odi ti lepo vrit”! Primjerice, ako smo rekli da igramo lijevo, ne možeš ti ići desno – to mora vođa reći suigraču koji iskače! Nadalje, svi ti naši dobri igrači moraju u reprezentaciji na sebe uzimati više odgovornosti. Nije dovoljno da mi znamo kako je on dobar, on to mora na terenu pokazati inicijativom, samopouzdanjem i ulaženjem u rizik, ne bježeći od odgovornosti.

Koje biste momčadi svrstali u favorite?

– Teško je to reći, posebno u ovoj situaciji, kad je čak 24 momčadi izborilo nastup u završnici. Ne sviđa mi se to, nije to dobro za nogomet. No, vratimo se Francuskoj: favoriti Eura su one momčadi koje su svrstane na prvih šest mjesta Uefine ljestvice!

Koji je najvažniji savjet koji ćete dati Čačiću?

– Ne mislite valjda da ću vam to reći? Najprije moram s njim razgovarati, ne želim se zaletavati. Moram još i vidjeti neke stvari u igri, malo analizirati igrače...

Sjajan ste poznavatelj i austrijskog nogometa. Njihova je selekcija, nakon osam godina kad je bila domaćin sa Švicarskom, opet na velikom natjecanju. Možete li usporediti Austriju i Hrvatsku?

– U ovome je trenutku Austrija bolja i jača od Hrvatske! Uostalom, pa deseta je na Fifinoj ljestvici, a mi malo padamo, sad smo na 18. mjestu. Nemamo lošije igrače od Austrije, štoviše, ali Austrija ima bolju momčad! Ono što smo mi bili na Euru u Engleskoj i SP-u u Francuskoj, to je Austrija sad! Jednako su Austrijanci željni dokazivanja kao što smo onda bili, krasi ih fantastično zajedništvo i oni bi mogli biti “dark horse” u Francuskoj – kaže Barić.

>>Barić: Čačić je napravio lijepu gestu, pomoći ću mu koliko treba

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije