Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2016. u 12:35

Vođe mijenjaju ustave, manipuliraju rezultatima izbora, zatvaraju oporbenjake

Svijet je uvijek bilo opasno mjesto, nedavno je izjavila mađarska filozofkinja Agnes Heller, a sada je kritizirala referendum koji je sazvao mađarski lider Orban o odbacivanju kvote migranata (samo nešto više od tisuću) koju bi ta država od 10 milijuna stanovnika trebala ugostiti.

Mađari koji nisu ni vidjeli neku obojenu osobu glasovali su o tome da ih ne žele ni vidjeti. Heller je ispričala i kako su se u vrijeme njezina djeda, u vrijeme Austro-Ugarske, u Bosni družili kršćani i muslimani, a opet je u Sarajevu bila iskra koja je izazvala Prvi svjetski rat, a i prije 25 godina, nakon suživota u istoj državi, bivšoj Jugoslaviji, izbili su ratni sukobi. Razlog sadašnjih napetosti leži, možda, u osnovnoj činjenici da mnogi državnici nisu dorasli svojem zadatku.

Glavni tajnik UN-a Ban-Ki moon, u tekstu koji objavljuje list Corriere della Sera, iznosi kako u mnogim državama “lideri nastoje izmijeniti ustave, manipuliraju rezultatima izbora, zatvaraju oporbenjake ili upotrebljavaju očajničke mjere kako bi ostali na vlasti”.

Tu je lako “pročitati” da je riječ o Orbanu, koji umjesto da podnese ostavku nakon poraza na refendumu kao što je to učinio Cameron u Velikoj Britaniji nakon prolaska Brexita protiv kojeg je bio, nastoji izmijeniti ustav kako bi pokazao da je u pravu. A, prekršio je i dokument EU o kvotama izbjeglica koji je potpisao. Lako je prepoznati Erdogana ili Putina, koji svoje oporbenike likvidiraju. Oni i njima slični lideri trebaju shvatiti, drži Ban-Ki moon, da moraju obnašati svoje obveze zahvaljujući povjerenju koje im je dao narod na izborima, te da vlast nije njihovo osobno vlasništvo.

Njemačka kancelarka Merkel izgubila je izbore u Berlinu jer su za desnicu glasovali oni iz bivšeg Istočnog Berlina gdje nema ni jednog imigranta. Poljska skreće ka državi temeljenoj na religijskim zakonima. Kada se vjerski grijesi pretvore u državne zakone, onda se ide prema državi fundamentalističke vlasti.

Morat će proći još generacije prije negoli će se bivše socrealističke države pretvoriti u demokratske. 

>> Migranti blokirali promet i sukobili se u Beogradu pa potom krenuli prema Mađarskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije