Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele otvaranje granica

Migranti blokirali promet i sukobili se u Beogradu pa potom krenuli prema Mađarskoj

04.10.2016.
u 14:08

Do sukoba je došlo jer se jedna skupina nije željela pridružiti prosvjedu te nije odbila pomoć u hrani koju je dobila od Info parka.

Nekoliko stotina migranata jutros je prekinulo promet u Beogradu prosvjedujući zbog toga što im je onemogućen prelazak granice s Mađarskom.

Srbijanski mediji javljaju kako je došlo i do sukoba između migranata jer se jedna skupina nije željela pridružiti prosvjedu te nije odbila pomoć u hrani koju je dobila od Info parka. U incidentu je jedna djelatnica Info centra zadobila ozljedu ramena.

Blic navodi kako su svi migranti koji prosvjeduju mlađi muškarci, starosti do 30 godina. Migranti su kod autobusne postaje zaustavljali promet i vikali dok su prolazili ulicama. Blic neslužbeno doznaje da migranti traže da se otvori granica prema Mađarskoj.

Migranti se kroz grad kreću u pratnji nekoliko marica i policijskih vozila.

Iz Info centra kažu da su prosvjed organizirale anarhističke grupe, a među migrantima kruži da je organizator skupina "No borders", koja je i ranije organizirala prosvjede migranata u Beogradu.

Nakon toga 300-tinjak migranata pješice se, uz pratnju policije, zaputilo preko Novog Beograda prema sjeveru Srbije i granici s Mađarskom. Poručili su kako se neće micati dok se granice ne otvore. A od ranije je poznato kako mađarske vlasti dopuštaju dnevno ulazak 10 do 15 migranata u Mađarsku. Zbog toga mnogi od njih već tjednima čekaju u Beogradu ili u blizini prelazak granice koja je i dalje osigurana žičanom ogradom.

Portali prenose kako kruži priča da je prosvjed organizirala grupa ''No borders'' koja je i ranije organizirala prosvjede migranata u Beogradu.

Zbog današnjih događanja privremeno je bio zatvoren i Info pult, a sada park i okolne ulice nadzire policija.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je izjavio kako Srbija neće dopustiti da postane mjesto gdje će ostati najveći broj migranata jer im je onemogućen odlazak u zemlje Europe. Najavio je i kako će srbijanske državne granice, kako bi spriječili ilegalni ulazak migranata, osiguravati i pripadnici Vojske Srbije. Procjenjuje se kako se u Srbiji trenutačno nalazi oko 7000 migranata, među kojima je najveći broj osoba iz Pakistana, Afganistana, Jemena...

– Zatvaranje granica nije isto što i podizanje ograde, ali u svakom slučaju Srbija se nalazi u situaciji kada mora vrlo pažljivo osluškivati što se događa. To znači da Srbija priprema mjere koje će pridonijeti zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa. Pokazali smo da jesmo humani, ali nećemo dopustiti da postanemo najveća žrtva migrantske krize", rekao je danas srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić za Radio-televiziju Srbije nakon što je jučer posjetio Mađarsku i razgovarao s premijerom Viktorom Orbanom o migrantskoj krizi.

>>Policijske ophodnje, kamere, helikopteri..., ali ilegalni migranti ipak uspiju prijeći granicu

>>Imigranti nam neće donijeti dobro, previše se razlikujemo

Komentara 30

Avatar navijač
navijač
12:40 04.10.2016.

Tim ljudima je trebalo pomoći tako da se u njihovim matičnim zemljama osiguraju sigurne zone i tu se smjeste pod okriljem U.N. -a. A ne primati ih u druge zemlje, jer na taj način dolaze opet oni koji imaju novacaa da to plate dok za sirotinju koja je tamo ostala nitko ni ne pita. Da ne spominjem probleme koje uz put prave.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:41 04.10.2016.

Nije li Italija najveći švercer emigrantima (danas je njih 6000 "spasila").Kad neki pojedinac "pomogne" emigrantima onda završi u zatvoru.I države bi trebalo sankcionisati isto kao pojedince.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
14:01 04.10.2016.

gledajte vi samo tu "ekipu"... sve muškarci u najboljim godinama, od 18 do28... o kakvim crnim izbjeglicama govorimo???... ne mogu se oteti dojmu da idu u Europu smišljeno i "po zadatku".... nema tu ni djece ni staraca ni žena... i još sve bez papira... nema šanse da takve propuštamo. osim ako nismo maloumni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije