Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2016. u 23:15

Europski narodi pristali su ući u monetarnu uniju zbog obećanja da će ih ona braniti od ucjena i napada. To je obećanje prije godinu dana grubo prekršeno

Šok i nevjerica bila je reakcija hrvatskih medija i javnosti na prošlotjednu vijest da Europska komisija navodno želi ubrzati uvođenje zajedničke valute i u preostalih osam članica EU. Već to pokazuje kako su građani postali nepovjerljivi prema nadnacionalnoj moneti i monetarnoj vlasti.

Sasvim sigurno oči im je otvorila odlučnost kojom su Englezi zaštitili svoj ekonomski suverenitet. No postoji i još nešto: navodne Junckerove riječi kako “u Europi može postojati samo jedna valuta, a to je euro” pale su na godišnjicu događaja koji je daleko više nego Brexit od eura ohladio osam nacija koje ga još ne koriste, pa tako i mene. Prije godinu dana Europska centralna banka (ECB) odbila je grčkim građanima, radnicima i penzionerima isplatiti njihove privatne eure s njihovih privatnih bankovnih računa, dok netko drugi, u ovom slučaju grčka vlada, ne pristane provesti neke reforme koje je od nje zahtijevala Europska komisija. Ukratko, EU je eurom ucijenio i pridavio Grke.

Da je bila ucjena, potvrdio je to ovih dana i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis na svojem blogu. Najprije je sama Europska centralna banka potaknula Grke da dižu i šalju svoje eure u druge države (grčki guverner najavio je “manjak likvidnosti”, što je jedinstveni takav slučaj u povijesti), a potom je odbila grčkim bankama pružiti pomoć u likvidnosti u slučaju nužde (ELA). “Mi smo uvijek jasno govorili da ta pomoć ne može biti ni neograničena ni bezuvjetna”, rekao je otvoreno predsjednik ECB-a Mario Draghi 11. listopada Ekathimeriniju. Draghi je “samo poštovao europske propise”. A posljedice su za grčke građane bile užasne i ponižavajuće. Do svojega novca u bankama nisu mogli doći, satima su morali stajati pred bankomatima da podignu ograničeni iznos, ako je u bankomatima uopće bilo novčanica. Penzioneri i državni zaposlenici postali su građani drugog reda jer su smjeli podići puno manje nego ostali, a svi skupa u svojoj vlastitoj zemlji postali su građani trećega reda prema strancima i turistima za koje nikakva ograničenja nisu postojala. Bez dovoljno gotovine u optjecaju male tvrtke i obrtnici, dućani i restorani masovno su propadali jer se nisu usudili primati bankovne kartice strahujući da ni oni sami neće moći do vlastite zarade.

Trojka je s ucjenom uspjela: premijer Tsipras “bacio je ručnik u ring” (Varoufakis) unatoč tome što je 62 posto Grka na referendumu glasalo protiv Trojkina programa reformi. Godinu kasnije, i nakon trećeg “programa” za Grčku koji se ne ostvaruje, “kapitalne kontrole” Grčkoj ostaju, “samo da bi podsjećale Tsiprasa da je još u Trojkinoj šaci”. Da ga netko ucjenjuje, to si nijedan narod ne može i ne smije dopustiti. Europski narodi pristali su ući u monetarnu uniju zbog obećanja da će ih ona braniti od ucjena i napada, da će svima jednako osigurati potrebnu novčanu likvidnost i da će kolanje novca unutar nje biti slobodno i nesmetano. To je obećanje prije godinu dana grubo prekršeno, a nakon Grčke i Brexita teško da će se i jedna od osam država EU izvan eurozone odlučiti staviti glavu u omču zvanu euro.

>>Orešković: Začudio bih se kada bi EU forsirala uvođenje eura, to je spin

Ključne riječi

Komentara 1

NI
nikola1975
12:40 10.07.2016.

Grci su za početak u Eurozonu ušli na prevaru. Oni su svoje statistike toliko namještali da niti oni sami nisu na kraju znali koje brojke su istinite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije