Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Može li kip pokvariti odnose dvaju susjeda

U Europi s rastućim nacionalizmima trebalo bi zajednički izučavati prošlost
13. rujna 2019. u 08:45 1 komentara 846 prikaza
Foto: Facebook/Roberto Dipiazza
Pogledajte galeriju 1/6

Može li kip pokvariti prijateljske dobrosusjedske odnose između dvije zemlje? Hrvatska kaže da može, objavljuje talijanska televizija RAI, te dodaje kako na to vlast desnog centra u Trstu odgovara kako su polemike umjetno stvorene. Kip razdora je onaj talijanskog pjesnika i kontroverznog političara Gabrielea D’Annunzia koji je 12. rujna na tršćanskom Trgu della Borsa otvorio gradonačelnik Roberto Dipiazza.

NASTAVAK NA INCIDENTE Talijanski neofašisti pokušali invaziju, policija privela 16-oricu: S dva aviona uspjeli sletjeti na Krk

A, to je točno na dan stote godišnjice D’Annunzijeva ulaska s 2600 vojnika talijanske kraljevske vojske, zvanih legionari, u Rijeku koju su tada, poslije Prvog svjetskog rata, htjeli i Italija i novonastala Kraljevina SHS. D’Annunzio je ušao u Rijeku i proglasio je talijanskom. Ta okupacija trajala je 16 mjeseci te je D’Annunzia iz Rijeke najurila talijanska vojska. Zatim su dvije kraljevine potpisale u studenome 1920. u Rapallu ugovor kojim Rijeka postaje slobodna država.

D’Annunzijevu okupaciju Rijeke u Italiji nazivaju “impresa”, odnosno D’Annunzijevo poduzimanje. Nacionalist, kakav je bbio D’Annunzio, držao je kako će to njegovo “poduzetništvo” koristiti Italiji u pregovorima za sudbinu Rijeke. Podizanje kipa D’Annunziju u Trstu izazvalo je i u Italiji mnoga protivljenja, ali i odobravanja. Dipiazza kaže kako je Italija puna ulica i škola s D’Annunzijevim imenom pa ne shvaća zašto se podižu polemike zbog kipa. D’Annunzio je, zajedno s sindikalistom-socijalistom Alcesteom De Ambrisom, napisao Kvarnersku povelju, neku vrstu ustava za Rijeku. U tom dokumentu ima i mnogo suvremenih i demokratskih ideja.

Zagreb: Svečano otvorenje 7. Festivala svjetske književnosti Denis Derk Gusto Aramburovo štivo o baskijskom gordijskom čvoru koji nije lako otpetljati

Na jednu gradsku inicijativu reagirala je vlada (hrvatska) jedne države. Suštinski možda ispravno, ali vjerojatno ne i formalno. D’Annunzia se još izučava u Italiji. Je li bio fašist? Povjesničar prof. Raoul Pupo kaže da D’Annunzio nije bio fašist već “jedan od ubojica talijanske demokracije”. U svakom slučaju, njegov kip ne bi trebao pokvariti dobrosusjedske odnose, već bi se u Europi s rastućim nacionalizmima trebalo zajednički izučavati prošlost kako ne bi došlo do novih “impresa”.

1 / 7
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • crocop97:

    Nije to samo prica oko tog kipa.Pa sta je izjavio onaj digich Tajani ili kako u EU nedavno?Italiji se odavno bira gradolnacenik Zadra u egzilu..Doduse i u Hrvatskoj ima ulilca ustaskog kvislinga Mile Budaka tako da je u jenu ruku ... prikaži još!ku neozbiljno kritizirati fashizam u Italiji dok se simbole njihovih slugu - ustasha dio Hrvata smatra "starim hr pozdravom".Samo jedan pozdrav je ispravan drugari : Smrt fashizmu (i domacim slugama fashista i nacista) sloboda narodu!