Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.06.2016. u 13:00

Most u svakom času može srušiti plan Tomislava Karamarka i utjecati mu na sudbinu

Most neće sudjelovati u preslagivanju Vlade ako gospodin Karamarko odluči rušiti Vladu, za nas su opcija izbori, poručio je potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov. Riječ je zapravo o Mostovu odgovoru na potez HDZ-a koji je dan prije u Hrvatskom saboru pokrenuo opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Premda se na prvi pogled čini da Most u tom slučaju postaje saveznik Milanovićeva SDP-a, koji se već izjasnio za raspuštanje Sabora i nove izbore, stvari stoje posve drukčije. Mostova poruka o spremnosti na izbore samo je taktičke naravi jer Most izbore – ne želi. Ona je upućena Karamarku, ali i onom dijelu HDZ-a koji se, javno ili tajno, usprotivio svojemu stranačkom predsjedniku smatrajući da HDZ-ovu brodu prijeti havarija, nasukavanje od kojeg bi se teško oporavio. Pojednostavljeno, poruka mostovaca glasi ovako: Karamarko mora podnijeti ostavku u Vladi, a HDZ mora odustati od slaganja nove većine u Saboru i formiranja Vlade u kojoj ne bi bilo Mosta. U protivnom, priklonit ćemo se SDP-ovu prijedlogu o raspuštanju Sabora (za što je potrebno 76 ruku) i idemo na nove izbore.

Iako Most u ovom trenutku blefira, lako je uočiti da u toj nevjerojatnoj šahovskoj partiji, nikad viđenoj u ovih 25 godina Republike Hrvatske, u rukama ima vrlo jake figure. Toliko jake da u svakom trenutku može srušiti plan Tomislava Karamarka i bitno utjecati na njegovu političku sudbinu. HDZ nema puno izbora, manevarski prostor ne samo da mu je sužen nego i njegovi potezi umnogome ovise o potezima Mosta. Trenutačno jedino nije jasno je li se Most spreman odreći Tihomira Oreškovića, kojega dobar dio HDZ-a više ne može zamisliti na premijerskom mjestu. Možda i jest, ali lako je zamisliti da će ga skupo prodati.

Nezahvalno je prognozirati pa se u to nećemo ni upuštati, ali se možemo barem zapitati: hoće li HDZ i Most, unatoč svemu, ipak ostati u interesnom braku? Moguće. Hoće li taj brak potrajati? Teško, ali moguće, i to samo ako se od njega odmaknu Karamarko, Petrov i Orešković. Inače nas čekaju prijevremeni izbori.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije