Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Klasična lustracija i HDZ-u prošlo svršeno vrijeme

I za Hrvatsku je dobro što HDZ ne piše zakon o lustraciji. Iako, moramo se suočiti s prošlošću
24. veljače 2016. u 15:00 2 komentara 1772 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Prošlo je četvrt stoljeća i lustracija u Hrvatskoj, osobito onakva kroz koju su prošle druge istočnoeuropske i srednjoeuropske zemlje, ima sve manje smisla, odnosno postala je prošlo svršeno vrijeme. Zapravo, izgubila je smisao već devedesetih kad je Hrvatska bila osuđena na zajedništvo, jer ne samo da je trebalo izbjeći stvaranje još jednog neprijatelja, ideološkog, u vlastitim njedrima, već je postojala i stvarna potreba korištenja organizacijskih, vojnih i obavještajnih iskustava, sposobnosti i znanja “vojnika” bivšeg sustava.

Mnogi su se iskupili, mnogi su se iskreno preobratili, a neki i više od toga pa su iz visokih dostojanstvenika u službi jednoumlja postali najbučniji svećenici pluralističke demokracije dijeleći lekcije o ljudskim pravima i svojim nekadašnjim žrtvama. Tomislav Karamarko iskusio je u svom političkom radu sve od toga pa stoga ni za predizborne kampanje nije govorio o klasičnoj lustraciji kroz koju su u tranziciji bile prisiljene proći zemlje istočne i srednje Europe. To je nakon 26 godina pretvrd orah i za Karamarka i za Domoljubnu koaliciju.

Stoga je i u kampanji govorio, a i danas govori, da lustracija nije lov na vještice. Čak i u zemljama u kojima su se ubrzo nakon društvenog prevrata provodili lustracijski procesi, to je bilo povezano s nizom tipičnih tranzicijskih problema, političkih zloporaba i za mlade demokracije teških i opasnih zadiranja u ljudska prava, posljedice čega se u nekim od tih zemalja još osjete i vuku se povijesni repovi, a tome smo svjedoci i ovih dana u Poljskoj. Stoga je Karamarko i u famoznom “antikomunističkom manifestu” u Globusu govorio o “duhovnoj obnovi” i da je lustracija “temeljita promjena opće društvene klime, vrijednosnog sustava, a naposljetku i provođenje rezolucija Europske komisije koje osuđuju sve totalitarizme”.

Preksinoć je Karamarko u Varaždinu zapravo ponovio isto, jedino što je izričito rekao da HDZ ne priprema zakon o lustraciji. A to je dobro i za HDZ i za Hrvatsku, kao što je dobro i da se suočimo s prošlošću.  

>>Stazić: Sto tisuća komunista prešlo je u HDZ, koga ćete lustrirati?

>>'Nismo govorili o Zakonu o lustraciji nego da zločine treba kazniti i procesuirati'

d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • jozomali:

    nakon propasti bivše države i CKSKH 97000 komunista se automacki prešaltalo u HDZ!.....o ovome postoje pisani tragovi! Hrvatski arhiv....ak netko želi original...ako pak ne....internet je prepun informacija!.............................i sad pitanje: koga su mogli lustrirati devedesetih?.....sad...četvrt stoljeća nakon je kasno!....pa je valjda ... prikaži još! svim dionicima jasno

  • jozomali:

    za usporedbu ispod 50000 komunista je otišlo u SDP!