Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Jesmo u NATO-u, no kad zagusti, svak' se brine prvo o sebi

Članstvo nas je uljuljkalo, a rezultat je nazadovanje sposobnosti obrane i dojam da smo sigurni jer nas štite tuđe vojske
02. travnja 2021. u 12:25 26 komentara 9283 prikaza
Požega: Zoran Milanović i Mario Banožić na svečanoj prisegi ročnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Postati punopravna članica NATO-a prije 12 godina i EU prije sedam i pol godina značilo je i ostvarenje najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih ciljeva Hrvatske. No, gledajući tih naših 12 godina u članstvu najjačeg vojnog saveza, možemo zaključiti da nas je članstvo i uljuljkalo.

People look on during the funeral of Tun Tun Aung, a 15-year-old, who was killed in his hut when security forces opened fire, in Mandalay, Myanmar in this still frame obtained from local media video STRADAVAJU I DJECA Vojska u Mjanmaru ubila 91 osobu: 'Tko izađe na prosvjed riskira metak u glavu ili leđa'

Hrvatske vlade ponašale su se kao da je zadatak riješen zauvijek, rezultat čega je bilo stalno kresanje vojnih proračuna i zanemarivanje modernizacija HV-a, dok su građani stekli dojam da su veća vojna ulaganja nepotrebna jer “štiti nas NATO”. Hrvatska se, još uoči prijama u NATO, odlučila na izgradnju male, profesionalne i dobro naoružane vojske i ukinula je obvezno služenje vojnog roka.

Ulagalo se u ljude, oko 10 tisuća hrvatskih vojnika očeličilo se i obučilo u zajedničkim NATO operacijama širom svijeta, no njihovu profesionalizaciju ne prati i nabava modernih vojnih sustava. Oni stižu sporadično, na kapaljku i uglavnom putem donacija iz vojnih viškova SAD-a. Malo i nedovoljno.

Četvero ljudi je poginulo u prevrtanju kamiona kod Okučana Ide u zatvor Vozač je migrante u 'kamion smrti' uveo u dogovoru s nepoznatom osobom?

Vojna moć Hrvatske tako je godinama u opadanju, naročito zadnjih godina, gdje svake godine padamo na ljestvici koja mjeri vojnu moć država. Hrvatska je na raskrižju. Možemo birati, želimo li vojsku na razini Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova ili biti na razini Mađarske, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Češke? Kojem krugu pripadamo? Sve države s kraja popisa već godinama sustavno nabavljaju moderne vojne sustave, a Hrvatska za njima zaostaje u baš svim segmentima. Većina naših susjeda, čija je državna politika planska i stalna modernizacija sustava, ujedno su i članice NATO-a, no to ih nije uljuljkalo.

Oni shvaćaju onaj dio ugovora o članstvu u kojemu stoji obveza jačanja vlastitih vojnih sposobnosti i samodostatnosti. NATO zadržava svoj princip “napad na jednu članicu napad je na cijeli savez”, premda je i on bio došao u pitanje tijekom mandata prethodnog predsjednika SAD-a, no realno, kriza s raspodjelom cjepiva protiv COVID-19 otvorila je oči mnogima “uljuljkanima” u svetost zajedništva na papiru jer se pokazalo da, kada zagusti, svak se brine prvo o sebi.

Zoran Šprajc vesela ekipa Zoran Šprajc pozirao u poznatom društvu pa poručio: 'Mozga oko nas nema previše'

I premda je sada najgori trenutak za traženje podrške javnosti za vojna ulaganja, odgodimo li ih opet, na putu smo da svoju vojsku i obranu u budućnosti svedemo na razinu lošeg vica.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • kuramela:

  Danas najmanje ratuje ljudstvo,dronovi rade sav posao,a gdje smo mi ? Kad krene zlo,neće nas nitko braniti jer će svatko rješavati svoje probleme,bit će nam kao i uvijek u povijesti,bit će mo izdani.

 • Avatar putnik833
  putnik833:

  Sramota je Plenkoviću da jedna do guše dužna Grčka (koja duguje 10 puta više od nas) poručuje Hrvatskoj "da što će nam Rafale-i" i da nama takvi zrakoplovi ne trebaju! Da oni imaju otpisane Mirage 2000 i da je to ... prikaži još! za nas! Simpatije lijevih nećeš dobit NIKAD! A nas "desne" svojim nečinjenjem držiš napete i stvaraš oporbu na obe bojišnice. Budi muško - i prelomi već jednom! Kupi te zrakoplove i stavi točku na ovu desetogodišnju agoniju!Cijeli nam se svijet smije! Tko će se javit na neku budući natječaj HRZ-a sutra?

 • Avatar Original_Brexit
  Original_Brexit:

  Kakav NATO. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Naoružavati se treba radi obrane Hrvatske.