Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.11.2017. u 17:56

Populacija liječnika većinom je u dobi 50+ i za nekoliko godina bit će ih i manje.

Privatiziranje ordinacija primarne zdravstvene zaštite koje predviđa novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti negativno je odjeknulo u javnosti. Širi se strah od gubitka zdravstvene zaštite dostupne svima i javnog zdravstva kakvo poznajemo.

Pojam privatizacija kao takav općenito ima negativne konotacije u našem društvu zbog toga što je sinonim za prikriveni grabež društvenih dobara od strane privilegirane manjine, koja se obogatila u vrlo mutnim okolnostima. Straše nas i primjeri nehumanih zdravstvenih sustava u kojem bez novca čovjek nema pravo na zdravlje. U svemu zaboravljamo da već 20 godina većina liječnika primarne zdravstvene zaštite, dakle naši “izabrani” liječnici, već jesu privatnici. Po važećem zakonu, samo ih 30 posto ima ostati zaposlenicima domova zdravlja. Sama privatizacija, dakle, nije novost.

Novost će biti mogućnost prijenosa ordinacije, kolokvijalno nazvano nasljeđivanje, što može buditi sumnju da će omogućiti prenošenje ordinacija na privilegirane, recimo liječničku djecu. Time bi prva stuba javnog zdravstvenog sustava, primarna zdravstvena zaštita, postala zatvoreni sustav rezerviran za uski krug odabranih. To udaljavanje ne sviđa se pacijentu.

Otvaraju se i dalja pitanja: hoće li sljedeći korak biti definiranje košarice osnovnih zdravstvenih usluga i stupnjevanje prava na zdravstvenu zaštitu shodno visini iznosa osiguranja koje si plaćamo? Pitanje je u kojem će smjeru ići sljedeće izmjene, jer kad se probije led, poslije je lakše. Činjenica je i da je liječnika premalo, a primaraca još i manje: oči mladih medicinara uprte su u klinike, često inozemne, a ne u ordinacije obiteljske medicine.

Populacija liječnika većinom je u dobi 50+ i za nekoliko godina bit će ih i manje. Zato ovaj zakon i u javnoj raspravi koja uskoro počinje treba dobro izbalansirati i pravno posložiti, izbjeći nedorečenosti i nedoumice koje bi pridonijele urušavanju javnog zdravstva u koje se svi kunu, a nitko ga ne liječi.     

Komentara 4

DU
Deleted user
21:30 13.11.2017.

zdravstvo košta i mora biti skupo a država mora osigurati dostupnost,sve ostalo je kokošarenje..

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:47 14.11.2017.

Javno zdravstvo mora biti JAVNO, dostupno svima. Sramotno je uništavanja JZ sustava po znanom pretvorbeno privatizacijskom modelu. Davanjem koncesija, pretvorbama i privatizacijama nitko nije školovao pedijatre i obiteljske liječnike i već sada ih nedostaje. Nije poduzetništvo zabranjeno ali je nedopustivo unutar JZ sustava, JZ prostora i s radnicima JZ sustava. Tko je spreman za tržište neka ide i neka ga osvaja po tržišnim principima, a ne prebacujući sebi JZ pacijente u profitabilnim djelatnostima. Tko je dopustio otvaranje privatnih djelatnosti unutar JZ sustava, bolnica, domova zdravlja.... Sramotno.... Uvijek iznova žele se bogatiti na prevarama a ne na radu.

ST
stefj
08:04 14.11.2017.

Sada zdravstvo funkcionira na načelu veza i korupcije, tj. prednost imaju oni s poznanstvima i oni dubljeg džepa koji su spremni platiti nekome direktno kada treba... E sad, da li je bolje napraviti cjenik za to, ubrati porez ili će se i dalje poticati plaćanje ispod stola? Razlika prema Americi je samo na papiru, kada se susretnete sa stvarnom situacijom u zdravstvu, ako nemate poznanstva onda sve jako, jako puno košta... A troškovi zdravstva? kada namjerno drže pacijenta na intezivnoj da nabiju cijenu? Ili kada pretragu napravi jedna bolnica, pa sutradan istu tu u drugoj bolnici ne priznaju i rade je ponovo?... Liste čekanja? Preko godinu dana za okulista, to mora biti namjerno... Ovo, ovako očito ne funkcionira. Korupcija, uranilovka, itd. Model se mora promijeniti, mora se povećati efikasnost i pametnije iskorištavati resursi. Novaca se odvaja i više nego dovoljno, no podjela nije dobra. Odgovornost osoblja i odgovornost pacijenata, to je bit svega. Ovako, kada je sve "naše" i plaća se satnica očito ne funkcionira... Da li nekada niste došli podići nalaze ako ste ih platili? Da li u privatni liječnici rade po satu ili po obavljenom poslu?... Obavezno osiguranje mora biti malo, puno manje od sadašnjih 15% i dio tog osiguranja čovjek mora plaćati sam, a ne da mu se automatski skida, odnosno da plaća poslodavac. Možda bi onda doprlo ljudima do svijesti koliko stvarno plaćaju i mogu ocijeniti što dobiju za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije