Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne otkrivaju količinu

Prva pošiljka medicinske konoplje stiže u Hrvatsku

Klinička bolnica Dubrava
Foto: Davor Puklavec/PIXSEL
1/4
25.03.2016.
u 15:20

O kojoj je količini riječ, dr. Kovač nije htjela govoriti, kazavši tek da je količina dogovorena s Povjerenstvom za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe

Prva pošiljka medicinske konoplje u Hrvatsku stiže u travnju. Imunološki zavod dobio je ovog tjedna uvoznu dozvolu od Ministarstva zdravlja, potvrdila nam je ravnateljica Imunološkog zavoda dr. Nevenka Kovač. Bilo je potrebno ishoditi još neke dodatne dozvole koje je Ministarstvo zatražilo pa je zato rok s ožujka produljen na travanj. 

No, narudžba je već sastavljena i još je samo potrebno da kanadski proizvođač, s kojim je Imunološki zavod sklopio ugovor o uvozu sirovine za izradu medicinskih pripravaka na bazi THC-a, robu isporuči u Hrvatsku. O kojoj je količini riječ, dr. Kovač nije htjela govoriti, kazavši tek da je količina dogovorena s Povjerenstvom za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe. Ono je prošle godine resornom ministarstvu dalo preporuke za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe kao olakšavanje grčenja mišića, bolova i mučnina oboljelima od multipleskleroze, AIDS-a, karcinoma i dječje epilepsije, te je Ministarstvo u listopadu donijelo pravilnik koji regulira takvo korištenje kanabisa. 

Ranije nam je pak rekla da će u ljekarne doći ulje kanabisa u želatinoznim kapsulama od po pet miligrama. Međutim, koliko će kapsula prepisati kojem bolesniku, dakle doze za pojedine indikacije, stručna liječnička društva tek trebaju utvrditi. Ako je suditi po činjenici da nam neki nisu ni odgovorili na pitanje hoće li i kada to utvrđivati, može se zaključiti kako im doziranje kanabisovog ulja nije prioritet. To znači da će pripravke od ulja kanabisa koji su kod nas  legalizirani prije pola godine, zasigurno još mjesecima u ljekarnama moći kupovati tek rijetki oboljeli, oni čiji specijalist je upućen o učincima THC-a i vjeruje da njegovom pacijentu konopljini pripravci mogu olakšati. 

Ostvari li se pak mogućnost kliničkih ispitivanja primjene pripravaka od konoplje kod pacijenata u hrvatskim bolnicama, za čije je financiranje zainteresiran i kanadski partner, među bolesnicima će sigurno biti mnogo onih koji će u tim kliničkim ispitivanjima htjeti sudjelovati.

>> Otkriveno kako djeluje u mozgu: Kanabis smanjuje utjecaj bola

>> Američki NCI potvrdio: Kanabis ubija stanice raka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije