Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Imotsko vrelo: Asovi iz Gospina Doca

nogometaši (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
29.08.2013.
u 20:48

Mladi napadač Splita Ante Rebić (19) odrastao je u kraju iz kojeg su ponikli velikani hrvatskog, ali i svjetskog nogometa poput Bobana, Buljana, Gudelja, donosi Max!

Prekinutu nisku bogate ogrlice hrvatskih nogometnih velikana iz Imotske krajine nakon odlaska Zvonimira Bobana nastavio je mladi napadač Splita Ante Rebić, piše sportski tjednik Max! Taj stasiti Imoćanin za kojega kažu da je novi Alen Bokšić nasljednik je reprezentativaca iz imotskog kraja Ivana Buljana, Ivana Gudelja i Zvonimira Bobana.

Prva trojica velikana prve nogometne korake započeli su u Mračaju iz Runovića, najstarijem imotskom klubu, a njihov nasljednik Ante Rebić, za kojega se već bore engleski i talijanski klubovi, karijeru je započeo u selu Vinjani Donji na nogometnom terenu koji se izgradio nekoliko godina prije njegova rođenja, tek nekoliko stotina metara od državne granice s Hercegovinom.

Dva Ivana iz Runovića, dva nogometna dragulja nisu izmaknula tada ozbiljnim i stručnim trenerima Hajduka, a Zvonimira Bobana i Antu Rebića novovjeki Hajdukovi stručnjaci nisu prepoznali kao talente pa su im odletjeli - prvi u Maksimir, a drugi u Park mladeži, nekoliko stotina metara od Poljuda. Ante je, izgleda, pokupio odlike Ivana Gudelja i Zvonimira Bobana, pa ne samo da je već kao golobradi mladić postao najbolji i najskuplji prvotimac Žužulova Splita, nego je potencijal pokazao i u prvom nastupu za Štimčevu reprezentaciju.

Stadion u kraškoj vrtači

Dragulja Antu je, kaže najpoznatiji sportski djelatnik u Imotskoj krajini Petar Škoro, prvi prepoznao Frano Obilinović, otac Romana Obilinovića, nekadašnjeg Splitova i sadašnjeg napadača NK Imotskog.

- On ga je otkrio u Vinjanima i doveo u kadete Imotskog - priča nam Petar Škoro, naglašavajući da je Ante Rebić samo predvodnik mladih talenata iz Imotske krajine za koje se zanimaju prvoligaški klubovi.

A kako i ne bi, kada ove nedjelje Imotski igra prvu, povijesnu utakmicu 1. HNL kadeta i juniora. Na Gospin Dolac, stadion koji je sagrađen u dubokoj kraškoj vrtači, dolazi im Dinamo. Uprava Imotskog zahvalna je Dinamu što im je izišao ususret i za prvu utakmicu zamijenio domaćinstvo te im tako omogućio da u Gospinu Docu naprave pravu nogometnu feštu o kojoj će se naveliko pričati.

- Imotske mlade nade nikad u povijesti kluba nisu imale priliku igrati prvenstvenu utakmicu protiv Dinama koji hara Europom u svome uzrastu. Imotski je plasman u 1. HNL kadeta i juniora ostvario zahvaljujući sjajnoj generaciji kadeta koja je prošle sezone osvojila sve što se moglo na amaterskoj razini. Bili su prvaci Dalmacije, a potom državni prvaci.

Maršić otišao u Hajduk

- Već pet igrača iz šampionske kadetske momčadi Imotskog prešlo je u druge klubove. U Hajduk je otišao najbolji strijelac Ante Maršić, vratar Luka Kukić te veznjaci Petar Jović i Kristijan Jakić prešli su RNK Split, a Lokomotivu je pojačao još jedan imotski napadač Marijan Grubišić - dodaje Petar Škoro.

Uskoro bi netko od tih imotskih dječaka mogao s naslovnica skinuti zemljaka Antu Rebića jer, tvrde Imoćani, radi se o uistinu nadarenoj djeci. A da Imoćani žele biti nogometni inkubator iz kojega će svoje redove puniti Hajduk, RNK Split, Dinamo, Lokomotiva i drugi klubovi, potvrđuje činjenica da su ljetos, kad su im najnadareniju djecu odveli u Split i Zagreb, zašli po nogometnim travnjacima od Tomislavgrada, Posušja i Gruda te u svoje redove doveli najnadarenije igrače s tih područja. Zato ne treba sumnjati da će Gospin Dolac, kao sinonim za sve imotske nogometne terene, uskoro iznjedriti još pokojeg talentiranog dječaka.

Petar Škoro, koji je u Mračaju bio trener i oružar, dobro se prisjeća dana kada je na travnjak pored Lamare u Runoviću Marinko Boban iz Imotskog dovodio sinove Dražena i Zvonu Bobana. Znali su njih dvojica, kaže Škoro, satima trenirati i po najvećoj vrućini i već se tada vidjelo da će od Bobana nešto biti.

- Za mene je Dražen bio veći talent, ali Zvone je bio puno pozitivno prgaviji i odlučniji. Zato je uspio. Zbog njih dvojice sam morao stalno dežurati na igralištu i zalijevati travu kako bi mogli trenirati - kaže Petar Škoro.

Marinko Boban je iz Bobanove Drage u susjednoj Hercegovini. Oženio se Marijom Šarić iz Runovića i sagradio kuću u Imotskom jer je radio u trgovačkom poduzeću Napredak iz Imotskog. I on je bio igrač Mračaja, ali Zvone i Dražen nogometni talent pokupili su od ujaka Ivana Šarića koji je bio čudo od nogometaša.

Šest klubova u krajini

Nisu samo Buljan, Gudelj, Boban i Rebić igrači iz Imotske krajine koji su igrali u većim klubovima. Tu su još Branko Tucak, Stanko Mršić, Drago Čelić i Mladen Karoglan koji je igrao za Bragu.

- Imotski i danas ima tri trećeligaška kluba. Donedavno je Imotski bio drugoligaš. Na području Imotske krajine djeluje čak šest klubova - Imotski, Mladost iz Prološca, Kamen iz Ivanbegovine, Croatia iz Zmijavaca, Mračaj iz Runovića i Vinjani iz Vinjana Donjih. Još su tu bili Biokovka iz Zagvozda i Rašeljka. Onaj tko uspije ujediniti sve imotske klubove trebao bi dobiti Nobelovu nagradu. A da je to netko prije učinio, vjerujte mi da bi Imotski u Hrvatskoj nogometnoj ligi odavno imao prvoligaša - kaže Petar Škoro.

>> Hrvatska U-17 u pohodu na Europu, u Imotskom srušeni i Turci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije