Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatske vlasti jasno osudile ustašku državu

Zlo je locirano: tko ga pokuša osporiti odsad će se sukobiti i sa službenom politikom
06. veljače 2020. u 11:25 19 komentara 3970 prikaza
Zagreb: Izložba "Ako tebe zaboravim: Holokaust u Hrvatskoj..."
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Za današnju Hrvatsku velika je moralna i politička obveza da se jasno odredi prema ratnoj prošlosti i da osudi ustašku državu i njenu politiku terora, što su hrvatske vlasti učinile nedvosmisleno izložbom o holokaustu u Hrvatskoj i prigodnim političkim istupom predsjednika Vlade Plenkovića.

Zagreb: Izložba "Ako tebe zaboravim: Holokaust u Hrvatskoj..." Plenković otvorio izložbu 'Ako tebe zaboravim, prestajem biti čovjek, ako tebe zaboravim prestajemo biti ljudi'

Zlo je locirano u pravo vrijeme i na pravom mjestu: tko ga pokuša ublažiti ili osporiti dolazio je i dosad u sukob s povijesnim i političkim činjenicama; odsad i sa službenom politikom, koja je izložbom u Francuskome paviljonu postavila gabarite na kojima bi se trebala razvijati hrvatska „kultura sjećanja“. U četiri godine postojanja, vazalna „NDH“ nanijela je veliku nesreću, ne samo izravnim žrtvama među židovskim, srpskim i romskim stanovništvom, i hrvatskim antifašistima, nego i svim Hrvatima koji nisu dijelili nametnute rasističke ideje.

Otpor ustaškome režimu bio je masovan, što se može zaključiti i iz razmjera antifašističkog pokreta u Hrvatskoj; bio je hrabar i etičan, što se vidi i iz širokog kruga hrvatskih „Pravednika“, koji su djelovali sve do tadašnjeg vrha Katoličke crkve. Nitko Hrvatima ne bi smio, poslije svega, nabijati stigmu ustaštva i nacizma, ako sami nostalgičari ne bi stvarali zabunu gdje je u ratu bio gro nacije, i kakva je bila ratna državica.

Zagreb: Izložba "Ako tebe zaboravim: Holokaust u Hrvatskoj..."
1 / 5
Zagreb: Izložba "Ako tebe zaboravim: Holokaust u Hrvatskoj..."

Kroz nekoliko tehničkih podataka izražena je politička platforma današnjih hrvatskih vlasti prema ratnim zbivanjima, vezanim uz NDH: prvo, da je izložba organizirana u Francuskome paviljonu, gdje su za vrijeme rata ustaške vlasti skupljale Židove, da ih pošalju u „logore smrti“; drugo, da izložba u nazivu „Holokaust u Hrvatskoj“ pobija sve revizionističke konstrukcije o zločinačkoj prirodi ustaške države; treće, da se koncentracijski logor u Jasenovcu stavlja u ravan s nacističkim logorom u Auschwitzu, što isključuje sve falsifikate o njegovu „operetnom“ značenju; i četvrto, da je „NDH“ provodila „sustav terora“ i „zločinačku ideologiju rasizma i antisemitizma“.

Postav izložbe o Holokaustu u Hrvatskoj 1941. – 1945. u Francuskom paviljonu u francuskom paviljonu Izložba o holokaustu temelj je budućeg postava u Auschwitzu

Poruke s otvaranja izložbe o „bezumlju“ i „negaciji ljudskosti“ u ustaškoj državi, najave da će se aktivirati potencijali da se očuva istina o tome vremenu. Ne stane li na pola puta, demokratska Hrvatska stavit će „NDH“ gdje joj je mjesto, da može raščistiti druge povijesne prijepore i okrenuti se budućnosti i boljitku svojih građana.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar Trn
  Trn:

  Za Zidove je najvece zlo bio nacizam i opravdano ga osudjuju a za Hrvate je najvece zlo bio komunizam i velikosrpski hegemonizam.

 • Avatar Graničari Stari
  Graničari Stari:

  Treba jasno osuditi jugoslavensku državu.

 • Avatar Oluja 95'
  Oluja 95':

  Hoće li neka kolumna o najvećem poslijeratnom zločinu na tlu Europe nakon kraja Drugog svjetskog rata? 200 000 ljudi pobijena? Budemo i to jasno osudili?