Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Glembajevi 21. stoljeća narasli na valu “domoljubne” privatizacije koja je uništila hrvatsko društvo

“Tajkunova kći”, Dragana Radusinović Tafra, Beletra, urednica Sandra Pocrnić Mlakar, cijena 100 kuna
13. listopada 2019. u 10:30 3 komentara 854 prikaza
Dragana Radusinović
Foto: Sanja Srdić
Pogledajte galeriju 1/4

U knjižarama se ovih dana pojavio književni prvijenac novinarke Dragane Radusinović Tafre “Tajkunova kći”. Nakladnik Beletra naslovnu je stranicu opremio i rečenicom “U ljubavi, ratu i ortačkom kapitalizmu sve je moguće”. Je li tim djelom jasnog i intrigantnog naslova hrvatska literarna scena dobila još jedan roman s ključem? I tko je, uostalom, ta tajkunova kći, u romanu opisana kao kći najbogatijeg balkanskog kapitalista čije je poslovno carstvo krahiralo nakon što je u Rusiji uzeo nepovoljan kredit s preskupim kamatama? I jesmo li tim štivom dobili neutralnu, blago erotiziranu fikciju ili publicističku knjigu novinarke itekako upućene u hrvatska gospodarska zbivanja tek usput umotanu u celofan tipičnog ljubavnog romana?

Nova knjiga: Jane Harper "Izgubljeni čovjek" Nemilosrdna priroda na strani je zlostavljača jer bijeg znači – smrt

Hoće li hrvatski političari, ali i državni dužnosnici pročitati taj roman koji završava hollywoodskim sretnim krajem, dakako, ne zbog suzdržano opisanih scena seksa u kojima prelijepa tajkunova kći manipulira guvernerom Hrvatske narodne banke ili samim premijerom, nego zbog opasnog klinča politike i biznisa na hrvatski ili, ako hoćete, balkanski način. Jer u romanu se o tome radi, o hrvatskoj politici i hrvatskom biznisu. I zbog toga je ovaj roman važan. Dakle, ne zbog fatalne ljubavi mlade i promiskuitetne tajkunke Jelene Mogulić i mladog biznismena i pastuha Luke koji ima predivno tijelo i još bolju dušu, nego zbog mafijaških odnosa koje su uspostavili hrvatski političari i biznismeni koji zbog toga lako postaju žrtve stranih, puno bolje umreženih i organiziranih kriminalaca i korporacija. Dok pri tome manipuliraju demokracijom.

Naravno, “Tajkunova kći” je fikcija. I nije to prvo književno djelo koje se pozabavilo suvremenom Hrvatskom koja je u jednom trenutku postala talac samo jedne, najveće, privatne kompanije koja je gutala državne poticaje, a danas je promijenila ime, ali ne i karakter. Pisao je o tome vizionarski i Ante Tomić. A sada je post festum ‘točku na i’ stavila Dragana Radusinović Tafra. Mnogi će se vrlo lako prepoznati u njenoj knjizi koja ima dovoljno osobnih štikleca, ali i ozbiljnih društvenih tema pa lako može privući pozornost najšire publike, od dama koje redovito pohađaju frizerske salone do sudaca Ustavnog i Vrhovnog suda.

Zahvaljujući ljubavnom štihu romana Dragana Radusinović Tafra izbjegla je publicistički ton knjige. Analizirajući odnose u obitelji Mogulić (i igrajući se riječju mogul, kao i mnogim drugima) napisala je i roman o obiteljskom licemjerju i obiteljskim lažima u kojima žive mnoge obitelji. Neuhvatljivi i nevjerojatno bahati pater familias Mogulić, njegova osvetoljubiva i opasna supruga koja (doduše bezuspješno) krije veliku tajnu, Jelenin prevrtljivi i lakomisleni brat naviknut na trošenje nevjerojatne gomile novca i na pohlepnu i površnu suprugu koja mu je sinove rodila kao zalog za vlastito enormno blagostanje...

Tu su nekakvi Glembajevi iz 21. stoljeća čiji je jedini problem to što su potpuno realni i što zapravo odlučuju o našim sudbinama, mirovinama, blagdanima, prioritetima, plaćama, životima. A potpuno su nekompetentni i narasli na valu “domoljubne” privatizacije koja je uništila hrvatsko društvo stostruko više od “nametnutog” rata, a iza nje je ostao i popriličan broj ljudskih žrtava o kojima se u društvu, nažalost, ne govori. Hrvatsko društvo i hrvatsko gospodarstvo doživjelo je prekomjerno granatiranje u kojem su prednjačili Hrvati i to baš oni koji su bili dobro plaćeni da štite hrvatske javne interese.

Nova knjiga: Donato Carrisi "Šaptač" Točku sloma ima svaki čovjek, no pitanje je vodi li ona uvijek u zločin

“Tajkunova kći” je roman o njima. Roman o vremenu kada je polako propadalo poduzeće koje je postalo veće i moćnije od države, dok ga nisu poklopili surovi stranci u borbi za profitom i političkim utjecajem. Naravno da je autorica napisala da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima u ovom romanu slučajna, ali ipak je naglasila da je bila inspirirana našom okolinom. Koja je, sudeći prema ovom romanu, silno inspirativna, i to i u svjetskim razmjerima. Dobro došli u malu zemlju za veliku pljačku. 

PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • Oidar:

    Druze drkaros, kad si vec stavio navode nametnuti rat, zasto nisi napisa sto misli, nakon agresije Hrvatske na Jugosraniju odnosno Srbiju. Srami se jadniče.

  • zweistein:

    ključni dio teksta su znakovi navoda na nametnuti u sintagmi nametnuti rat......odmah se vidi da je knjiga izašla iz kozaračkog kola