Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Anka Mrak Taritaš: Nikad s HDZ-om, Bandićem, desnicom i Živim zidom

Čelnici GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno potpisali izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
03.02.2019.
u 07:09

'Mi smo opcija koja razgovara na dvije razine: s onima koji će imati svoje kandidate na listi te sa strankama koje nam žele dati potporu'

Amsterdamskoj koaliciji ovaj se tjedan pridružio HSU, a najavili ste već da bi vam se sredinom veljače trebali pridružiti i Demokrati Miranda Mrsića. S kime se još razgovara? I postoji li netko s kime nikad ne biste razgovarali?

Mi smo opcija koja razgovara na dvije razine: s onima koji će imati svoje kandidate na listi te sa strankama koje nam žele dati potporu, a tu se javljaju i regionalne stranke koje nešto znače na svom prostoru, ali nisu nacionalne. U visokoj fazi dogovora smo s Demokratima i Laburistima, 23. veljače ćemo predstaviti listu, a imamo još tri stranke koje su nam se javile, s kojima pregovaramo, ali pričekat ćemo s njihovim imenima još malo. Što se tiče onih s kojima ne bi razgovarali, odmah smo stavili ogradu da nas ne zanima HDZ, stranka Milana Bandića i oni koji su njihovi koalicijski partneri, što u Saboru što u Gradskoj skupštini, s njima nemamo što razgovarati, kao ni sa svima onima koji su desno ili ekstremno desno, a tu ubrajam i Živi zid kao desnu protueuropsku stranku.

Kako gledate na udruživanje sa SDP-om? Izjavili ste da se oni mogu vama javiti ako žele.

SDP je svoju šansu i obvezu, na žalost, prokockao. SDP je nakon parlamentarnih izbora bio najjača oporbena stranka, i sada su to nominalno, i trebali su govoriti i suprotstaviti se svemu onome što je radio HDZ. A HDZ im je praktički na tjednoj razini na pladnju davao niz afera o kojima su trebali progovarati, no oni su umjesto toga svu energiju koristili za unutarstranačka preslagivanja. SDP se treba konsolidirati, proći svoju katarzu, a nakon euroizbora vidjeti gdje su i kako su. Mi smo spremni za razgovor, ali ne tako da nas doživljava kao nekoga tko prirodno ide s njime, nego želimo razgovor s ravnopravnim partnerima.

Kažete da ste najjača oporbena opcija?

Iza nas stoje određeni rezultati, mi ne držimo figu u džepu, nismo netko za koga ne znate što će zastupati. Mi kao oporba, a sad govorim o GLAS-u, kako u Saboru tako i u Zagrebačkoj skupštini, ne istupamo van samo s kritikama, mi nudimo rješenja. Ankete slično pokazuju, da su nas ljudi prepoznali. To dakako traži puno rada i truda, ali na to smo spremni.

 

Komentara 44

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
07:41 03.02.2019.

A tko bi to normalan uopće iš'o s tom A.M. Sataraš ?

AB
abendblatt
08:09 03.02.2019.

Anka,ovaj naslov govori sve o tebi i tvojoj koaliciji,vasem jednoumlju,ne toleranciji i ne postivanju drugog i drugacijeg,vi ste sramota demokracije,, pitanje TKO ce sa tobom.?.

PR
protin
07:43 03.02.2019.

Anka Gunjanka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije