Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Miletić

IDS podržava Josipovića jer se zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske

Boris Miletić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
03.01.2015.
u 13:30

Stvaranje regija je prvi neizostavni korak u provođenju strukturnih reformi bez kojih nema ekonomskog rasta i oporavka, rekao je Miletić

IDS je podržao Ivu Josipovića i u drugome krugu jer je riječ o političkome projektu koji nudi rješenje na razini standarda uspješnih europskih zemalja.

 - Punih dvadeset godina čekamo administrativne reforme koje bi racionalno uredile ekonomski i povijesni prostor Hrvatske kao zemlje snažnih regija. To je prvi put od samostalnosti RH da se netko u državnom vrhu otvoreno založio za regionalni ustroj i decentralizaciju, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Dodao je kako je nemoguće povlačiti ozbiljna sredstava iz Europskih fondova bez snažnog regionalnog ustroja te da kad govorimo o regijama, moramo voditi računa o povijesnim i zemljopisnim aspektima, kao i o kulturnim identitetima te naravno o ekonomskoj samoodrživosti regija.

- Hrvatska je izuzetno centralizirana zemlja. Oni koji misle da postoji jednakost između centralizacije i integracije - jako griješe. Posljedice su upravo obratne, kazao je Miletić poručivši da "centralizacija vodi dezintegraciji“.

- Najrazvijenije europske zemlje u pravilu su one s najvećim stupnjem decentralizacije. Zamislite samo proračune naših gradova i općina koji su bogatiji za pet do sedam puta. Zamislite kakav bi to utjecaj imalo na otvaranje radnih mjesta, kvalitetu naših vrtića, škola, domove za starije osobe ili bolnica. Želim jednu stvar posebno naglasiti – decentralizacija treba značiti nova prava i ovlasti za županije, gradove i općine, ali i nove odgovornosti. Istra je već pokazala da zna upravljati svojim razvojem i da postoji niz projekata po kojima smo bili i ostali lideri u Hrvatskoj, od agroturizama, vinarstva i maslinarstva pa nadalje…

Miletić je kazao i da se IDS zalaže za decentralizaciju i regionalni ustroj od svog osnutka, a danas sve relevantne institucije govore o nužnoj potrebi decentralizacije Hrvatske, jer su dokazano decentralizirane države Europe ekonomski efikasnije, a društveni standard njihovih građana daleko viši od prosjeka.

Predsjednik IDS-a smatra da je reforme nemoguće izvršiti bez promjene Ustava. Zbog toga je program ustavnih promjena koji je predložio kandidat za predsjednika RH dr. Ivo Josipović, kojeg podržava IDS, najbolje rješenje i za ekonomski oporavak zemlje.

- Stvaranje regija je prvi neizostavni korak u provođenju strukturnih reformi bez kojih nema ekonomskog rasta i oporavka - rekao je Miletić.

>> Josipović razmutio jaja za fritaju pa popričao sa Gibonnijem

Komentara 80

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
14:06 03.01.2015.

Miletiću da si malo stariji i načitaniji znao bi da je prije Hrvatskog proljeća 1971 bila velikosrpska akcija da se republika Hrvatska podijeli na regije kako bi se dotuklo Hrvatsko zajedništvo i jedinstvo. IDS-ove aktivnosti upravo idu u tom smjeru - razbiti i razjediniti Hrvatsku. Da li vi svi u IDS-u mislite da smo svi mi Hrvati idioti a da ste samo vi pametni. Ako vam ne odgovara ovo ustrojstvo lijepo se odselite u Sjevernu Koreju i tamo tražite svoju regiju.

BE
berija
13:48 03.01.2015.

Zašto? Pa je li IDS prvi bio za opstanak Istarske županije? Što, vi bi za sebe jedna pravila, za ostale druga? Decentralizacija se očituje u raspoređivanju upravljanja javnim novcem, a ne regionalizacijim Hrvatske. Vi podržavate Josipovića jer ste licemjeri kao i on. Istra regija, Regija. OK, hoće li onda i Međimurje biti regija, i Moslavina, Srijem, Banija, Gorski Kotar, Lika? Sve su to povijesne regije.

BA
bakulušić
13:59 03.01.2015.

IDS podržava Josipovića zato što su oni Titovi i Tito njihov. Kao i Josipović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije