Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što misle o bisti

Dođu li Kitarović ili Kujundžić, Tuđmanov Tito leti s Pantovčaka

kolaž
Foto: Pixsell
13.12.2014.
u 08:12

Predsjednički kandidati podijeljeni su u vezi s ostankom Titove biste u Uredu predsjednika, gdje se nalazi već niz godina

Iako je Josip Broz Tito pokojan više od tri desetljeća, on je konstantna tema koju je gotovo nemoguće izbjeći i koja izaziva velike prijepore. Baš uoči predsjedničkih izbora odvjetnik Vladimir Gredelj sjetio se zatražiti ocjenu ustavnosti držanja Titove biste u Uredu predsjednika, a jučer je priču dodatno zasolio pa je protiv predsjednika Ive Josipovića – zbog Titove biste – podnio kaznenu prijavu.

Državnik i zločinac

Očito je da Gredelj to radi iz politikantskih razloga, ali nametnuo se zgodan povod da se predsjednički kandidati izjasne o Titu. Ivo Josipović jučer nije htio odgovarati na pitanja o Titu koja smo mu uputili uz opravdanje da nema vremena, no već se i prije izjašnjavao na tu temu. Josipović je govorio da je Tito bio vođa antifašističke borbe, a kasnije i predsjednik zajedničke države koja je uživala velik međunarodni ugled. Govorio je i da je tadašnje gospodarstvo u mnogim aspektima bilo jače nego što je danas. No, Josipović je isticao i to da je u Titovo vrijeme bilo i zločina koje nije trebalo počiniti na kraju Drugog svjetskog rata. HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ostala je vjerna svom prvotnom stavu da je Tito diktator. Riječ zločinac ne spominje iako šef HDZ-a Tomislav Karamarko izrijekom kaže da je baš – to. Štoviše, na jednom Predsjedništvu HDZ-a bilo je prigovora da je Kolinda, kao HDZ-ova kandidatkinja, preblaga u svojim stavovima, a posebice u stavu o Titu. No, to K. Grabar Kitarović očito nije ni najmanje poljuljalo. Na pitanje hoće li zadržati Titovu bistu postane li predsjednica, odgovorila je da na Pantovčaku, u svom uredu, neće držati ništa što dijeli narod. Kada je riječ o lustraciji, koju najavljuje baš njena stranka, i to po pitanju ulica i trgova koji nose Titovo ime, odgovorila je da nije za lov na vještice.

– Ali držim da zločini ne zastarijevaju i da svaka žrtva ima ime i prezime i to moraju procesuirati pravosudna tijela. Svaka žrtva zaslužuje pravdu – rekla je Grabar Kitarović.

Milan Kujundžić kaže, pak, kako ne može vjerovati da u siromašnoj zemlji s tisućama problema, dok građani stenju pod ovrhama, neke medije više od predsjedničkih programa zanima poprsje Josipa Broza Tita koje tamo, kaže Kujundžić, nije trebalo ni biti.

– Ponajprije ću rješavati socijalne i gospodarske probleme, ali ću riješiti i poprsje čovjeka koji je počinio zločine i kojemu nije mjesto u Uredu predsjednika – poručio je Kujundžić.

To više se, kaže, čudi “predsjedniku na odlasku” koji izborom mjesta s kojega kreće njegova kampanja šalje iznimno negativnu poruku hrvatskom narodu i vuče nas, kaže, u ne tako daleku prošlost: Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo.

Sporedna stvar

– Izborom Trga maršala Tita, zločinca i diktatora, čovjeka koji je gotovo pola stoljeća Hrvate držao podčinjene i u neslobodi, Ivo Josipović razotkriva svoj sustav vrijednosti koji je do sada pokušavao skriti i objašnjava zašto se okružio savjetnicima koji danas otvoreno govore o svojoj nostalgiji za nedemokratskim vremenima i bivšom državom, a suvremenu Hrvatsku u svijetu prokazuju kao nedemokratsku zemlju nastalu na zločinu – zaključio je Kujundžić.

I najmlađi kandidat za predsjednika Ivan Vilibor Sinčić, koji se nije ni rodio dok je Tito bio živ, drži kako je pitanje Titove biste u Uredu predsjednika apsolutno sporedna stvar u ovom trenu dok je, kako kaže, zemlja na rubu sloma i u dubokoj krizi.

– To je luksuzno pitanje koje si ne mogu priuštiti mnogi građani ove zemlje. Gredelj ima pravo tražiti očitovanje Ustavnog suda, a njegova odluka će biti veoma indikativna iako nemam mnogo povjerenja u tu instituciju u sadašnjem sastavu. Titovu bistu na Pantovčaku treba gledati u kontekstu okolnosti zbog kojih se ondje našla – poručio je Sinčić.

>> Gredelj podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Josipovića

Komentara 282

DU
Deleted user
08:27 13.12.2014.

Tko sve treba glasati za Josipovića? Svi građani koji misle da je on učinio dobar i pošten posao u prošlih 5 godina. Svi dužnici kojima je on pomogao ili pokušao pomoći u pregovorima sa lopovskim bankama. Svi građani koji su su delvažirani iz svojih stnova i kuća a on im je pokušao pomoći ili im uputio pismo saželjnja ili potpore. Svi građani čija su gladna dejca poslala emilove a on im pomogao ili odgovorio na email. Svi građani koji se bolje osajćaju dans nego prije 5 godina. Svi građani koji mu vejruju da će više i bolje raditi uza Hrvatske interese u idućih 5 godina. Svi građani koji se slažu sa predsjednikom da kukuriku koalicija radi dobar posao. Na kraju svi građani koji žele još 5 godina istoga to jest NIČEGA!

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:20 13.12.2014.

Treba ukinuti i trg masovnog zločinca tita

IN
inside222
11:13 13.12.2014.

Vi novinari stvarno nemate kičmu, prvo govorite da Kolinda samo sluša Karamarka onda pokaže da ima svoje ja pa Vam ni to nevalja samo Vam je do unošenja nemira i kritiziranja. Forsirate ideološke teme, a kolinda se bavi samo releventnim temama i zato će dobiti moj glas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije