Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.01.2013. u 12:00

Zanimljivo je kako neki vide i čuju samo ono što njima odgovara. U tekstu u emisiji navodi se kako Francetića dio javnosti doživljava kao ratnog zločinca, a dio kao junaka

U bivšoj Jugoslaviji do 1990. godine o povijesti NDH, ustaša, Nijemaca, uopće o poraženoj strani, pisalo se i objavljivalo samo onako kako je vladajuća komunistička partija dopustila. Ili se manipuliralo i izmišljalo ili često prešućivalo. Jer danas sva ta jugoliteratura mahom može ići u smeće, rijetke su one knjige koje se i danas mogu uzeti kao relevantne, ili barem njezini dijelovi.

No umjesto da demokracija omogući objektivno, nepristrano istraživanje i objavljivanje o svemu i svima, pa tako i objavljivanje na javnim medijskim servisima, u Hrvatskoj i danas postoje glave koje bi voljele da se nije dogodila 1990. godina. U tome godinama prednjači bivši šef države Stjepan Mesić, a sad je najnoviju halabuku podignula neka “Građanska akcija” iza koje se ne zna tko zapravo stoji, ali se njezino halabučenje uzima zdravo za gotovo među kolegama novinarima i šire. Ta udruga dignula je odjednom veliku halabuku zbog priloga u “TV kalendaru” na HTV-u o ustaškom časniku Juri Francetiću. I odmah su zatražili smjenu urednika. Jer da je u emisiji veličan Francetić. Ali za njih je upitno i zašto se uopće išta o njemu objavljuje, jer da ima dovoljno “naših” narodnih heroja i tome slično. Rekli bi, Mesićev “antifašizam” opet na djelu!

Zanimljivo je, međutim, kako je prilog emitiran još 27. prosinca prošle godine, a reakcija je uslijedila gotovo tri tjedna poslije, kao da je to osveta za neke druge priloge koji su kasnije uslijedili, možda onaj o Kinseyu. Zanimljivo je kako neki vide i čuju samo ono što njima odgovara i kako to vade iz konteksta. U tekstu u emisiji navodi se kako Francetića dio javnosti doživljava kao ratnog zločinca, a dio kao junaka. Dakako da ovi halabukači vide samo junaka. Ali ni to im nije dovoljno, pa navode kako je u prilogu opisan kao “legendarni borac”, što nigdje u tekstu ne stoji. Osim toga, nije jasno po čemu “TV kalendar” uči djecu da on nije bio ratni zločinac kada se to spominje ne jednom, već i na početku i na kraju.

Kako “TV kalendar” godinama obilježava značajne datume i obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti, bilo je više nego opravdano i logično da bude i prilog o Francetiću na 70. obljetnicu njegove smrti. Bez obzira na to tko što mislio, Francetić je značajna ličnost hrvatske povijesti koju treba istraživati, kao i sve druge, bez obzira na kojoj strani bili. Kako to da Amerikanci na vojnim učilištima mogu izučavati Erwina Rommela?

Zanimljivo je kako nikad nikoga ne smeta kada se na HTV-u, a i inače, povjesničari bave partizanima i antifašizmom. I tih tema također ima poprilično u “TV kalendaru”, u što se mogu uvjeriti svi koji ga redovito gledaju. No kada se otvori bilo koja tema iz NDH, svi se dignu na noge. Dobiva se dojam kako bi taj dio povijesti trebalo prešućivati ili, ako ga se već i spominje, o tome bi trebalo pisati sve najgore.

Halabuka “Građanske akcije” ne otvara prostor demokraciji, ne širi demokratska načela, što bi trebala biti jedna od temeljnih zadaća civilnog društva. Njezini halabukači zapravo šire mržnju i netrpeljivost. Dovoljno je samo baciti oko na ono što objavljuju na internetu, gdje govore o “katoličkim talibanima”, o Alojziju Stepincu koji je za njih “fašistički kolaboracionist, izdajnik i sramota hrvatskog naroda” i posebno zahvaljuju “suborcima i prijateljima novinarima s portala Index.hr,, Danas.hr., T-portala, Jutarnjeg, Radija 101 i, naravno, našim prijateljima novinarima s HRT-a”, što je dotičnim kolegama na sramotu. Jer ili su dio tog istomislećeg kruga širitelja mržnje ili hladno uzimaju zdravo za gotovo ono što im se servira bez korištenja razuma.

No to ništa ne čudi kad krajnju netrpeljivost širi upravo Mesić, također nekad poklonik “Jure i Bobana”. Tako je u tjedniku “Novosti” napisao “kada netko kaže kako nije antifašist, on zapravo poručuje da je fašist”. Pa smo tako svi fašisti koji ne mislimo kao on i njemu slični. Ako je tako, onda je Hrvatska prepuna fašista! Laku noć, Hrvatska!

Ključne riječi

Komentara 301

PR
profesorzgr
15:46 21.01.2013.

Po čemu se "NDH" razlikovala od "RSK"? Po čemu se se Jure Francetić razlikovao od Ratka Mladića? Tko se u 2. svjetskom ratu borio na pravoj strani: Jure Francetić ili Franjo Tuđman?

OB
-obrisani-
18:18 21.01.2013.

bandito šalom stari frende ! Kaj ima novo kod vas? Kad će svijet iz recesije? Šta ima novo s vašom Žuži Jelinek,Zrinkom Mojzsh i Majom Severicom ? Kako vaš "bog" sunca, Oziris,svjetlonoša tj. Lucifer ? Treba li sve katolike ii kršćane jednostavno likvidirati ? ;)

OB
-obrisani-
15:18 21.01.2013.

U tekstu u emisiji navodi se kako Francetića dio javnosti doživljava kao ratnog zločinca, a dio kao junaka ------------------ U samoj toj konstataciji nije nista sporno. I Pavelica, Hitlera...itd...dio javnosti i dan danas dozivljava kao ratnog zlocinca, a dio (beznacajni) kao junake. Radi se o tome da je cijeli prilog koncipiran tako da jednog ustaskog koljaca prikaze kao hrvatskog junaka sto je idiotski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?