Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVAČKI DNEVNIK

Poučni vic Željka Kipkea

16.07.2002.
u 00:00

* Srednja cijena ulaznica za Vojnovićevu "Dubrovačku trilogiju" bila je 150 kuna * U palači Sponza Državi arhiv u Dubrovniku izlaže uramljene kopije starih dokumenata, a najbolje se prodaje pismeno Kulina bana

Ulovi Bill Gates malu zlatnu ribicu, odmjeri je i vrati u jezero. Mala zlatna ribica izroni na površinu i upita ga: "A tri želje?" "Poželi prvu", odvrati joj Bill. Ovaj poučni vic dio je slike Željka Kipkea s izložbe u Galeriji "Sebastian", koja ovih festivalskih dana također obogaćuje dubrovačku umjetničku ponudu. I premda Kipke propituje odnos Salvadora Dalija i njegove Gale i niz drugih tema, vic o Gatesu to je zanimljiviji što je taj američki multimilijarder, bogatiji i od britanske kraljice, svojedobno htio kupiti neke Kipkeove slike. Osim Kipkea, u Dubrovniku svoje morske motive na drvu izlaže i Vasko Lipovac, a u palači Ranjina nedavno je izložbu otvorio i zagorski slikar Zorislav Drempetić Hrčić.

Sultanski ferman za 25 eura

U palači Sponza Državni arhiv u Dubrovniku izlaže uramljene kopije starih dokumenata koje su svjetski moćnici upućivali dubrovačkom knezu. Tako turisti mogu po cijeni od 25 eura kupiti sultanski ferman, Napoleonovo pismo ili pismo carice Marije Terezije, a najbolje se prodaje pismeno Kulina bana. Stare pomorske karte još su jeftinije, a taštiji turisti mogu kupiti, i to za samo osamdesetak kuna, povelju po kojoj postaju počasni građani Dubrovačke Republike. I dok izložbeni život Dubrovnika s nizom privatnih galerija ima svoju publiku, Dubrovačke ljetne igre, s iznimkom kantate "Carmina Burana", svoju publiku još traže. Subotnji recital jednog od najuglednijih svjetskih pijanista Eugena Indjica nije napunio Knežev dvor. Ni prva izvedba Vojnovićeve "Dubrovačke trilogije" u fantastičnom ambijentu parka Umjetničke škole nije napunila tribine, a riječ je o dojmljivoj predstavi kroz koju defilira tridesetak glumaca, među njima i neka antologijska imena hrvatskoga glumišta. Možda je razlog u preskupim ulaznicama, budući da je srednja cijena ulaznica ipak previsokih 150 kuna. Stvar spašavaju ulaznice za stajanje po cijeni od prihvatljivih pedesetak kuna.

I dok se ponajbolji dubrovački hoteli još uvijek uređuju za najbogatije goste koji u Dubrovnik očito još nisu stigli, pažnju zaokuplja i modernistički toalet uz gradska vrata koja vode u staru gradsku luku.

Fabijanićev toalet od 1,7 milijuna kuna

Riječ je o javnom toaletu, izrađenom po projektu arhitekta Nenada Fabijanića koji je sasvim sigurno jedan od najskupljih objekata te vrste u državi, a možda i šire. Stajao je oko 1,7 milijuna kuna, građen je godinama, a izazvao je veliku buru i stručne i nestručne javnosti. Sada, kada je u funkciji, više je nego dobrodošao dubrovačkim turistima kao javni objekt koji doista treba svima bez iznimke. I dok skupocjeni čučavci neke starije pripadnike muškog roda podsjećaju na vojne dane, žene su čučavcima u pravilu neugodno iznenađene. A tko bi svima udovoljio?

Piše Denis Derk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije