Naslovnica

Posljednji Šubići Zrinski još žive u Grčkoj!

04. lipnja 2005. u 11:10 285 prikaza

U nas je gotovo posve nepoznato da loza Šubića Zrinskih nije zatrta pogubljenjem urotnika u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine. Igrom povijesnih okolnosti uspio se očuvati ogranak pravih Šubića Zrinskih Bribirskih u Grčkoj. Gospodin Dionis Sdrinias član je Hrvatskog plemićkoga zbora.

Njegova grana Zrinskih preživjela je zahvaljujući dužnosti koju je Martin Zrinski (1462. - 1508.), sin Petra II. Zrinskoga, sklonjen od Habsburgovaca u mletačkoj vojsci kao Martino Zdrin (ili Sdrigna), 2. siječnja 1501. dobio kao zapovjednik konjice da preuzme upravljanje otokom Kefalinijom. Danas je grčki ogranak loze rascijepljen na dvije: jedna još živi na Kefaliniji, a g. Dionis Sdrinias živi u Halkidi, glavnom gradu otoka Eubeje, no po našim saznanjima 2001. godine doživio je moždani udar, oduzet je i ne može govoriti. Doznali smo da 61-godišnji plemić ima još dvojicu mlađe braće, 53-godišnjeg Jurja (Georgiosa) i 59-godišnjeg Nikolu, koji nam je priopćio posljednje obiteljske novosti. Obični su ljudi, svi su umirovljeni slovoslagari, a Nikola kaže da se i danas osjećaju Hrvatima te zdušno navijaju za hrvatsku nogometnu vrstu. Imaju potomaka, pa loza neće izumrijeti.

U obiteljskom grbu Sdriniasa (čita se "Zdrinjas") očuvano je naslijeđe Zrinskih, par raširenih krila, a Dionis Sdrinias u Hrvatskom plemićkom zboru član je s najvišim plemićkim statusom. U grbovima taj se status izražava brojem "rogova" na kruni. Naše plemstvo ima po tri ili pet, a Sdriniasov grb ima krunu sa čak devet parožaka. Grimaldijevi od Monaca ili Windsori imaju ih pet.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas