SRETNA SKUPLJA GODINA

Poskupljuju zdravlje, televizori, cigarete, računala, plin...

26.12.2008.
u 23:17

Prosječna hrvatska obitelj godišnje je za zdravstvo i troškove liječenja izdvajala 2,6 posto dohotka, što bi za ovu godinu bilo 2100 kuna. Lani se na zdravstvo trošilo 1948 kuna godišnje ili 162 kn na mjesec. Od siječnja 2009. taj će se izdatak udvostručiti, pa bi zdravstvene potrebe mogle pojesti i 5 posto primanja kućanstava (oko 4000 kn godišnje).

‘Država će morati porezno rasteretiti plaće’

Što sve poskupljuje u 2009. godini

Polančec: Plin će poskupjeti prosječno 20 posto


Pad standarda
Uvođenjem zdravstvene participacije od 50, 80 ili 130 kuna mjesečno, ovisno o visini plaće ili mirovine, odrasle će osobe godišnje izdvajati 600, 960 ili 1560 kn participacije kako bi se za slučaj bolesti oslobodile plaćanja 20 posto bolničkih troškova. Zagovornici zdravstvene reforme mogli bi reći da će i uz to Hrvati manje trošiti na liječenje nego na cigarete ili alkohol (na koje se zajedno troši 4% kućnog budžeta) ili na telefoniranje, koje pojede više od 5% obiteljskog proračuna – 3856 kuna godišnje ili 321 kn na mjesec. To bi bilo i točno kad zaposleni ne bi plaćali visoke zdravstvene doprinose. Reforma koja se godinama odgađala dolazi u vrijeme realnog pada plaća i standarda.

Iako se činilo da će inflacija biti hrvatski problem broj jedan, pokazalo se da rast cijena nije globalna noćna mora, a naše se procjene inflacije za 2009. kreću od podnošljivih 3,5 do najviše 4,5 posto. Vjeruje se da Hrvatsku neće mučiti rast cijena jednostavno zato što će biti sve manje novca za trošenje. U privatnom sektoru plaće će stagnirati, a više neće biti ni kreditnog izobilja da nadomjesti jaz između želja i mogućnosti kao proteklih deset godina.

Osim zdravstvenog udara, od siječnja će poskupljenja najviše pogoditi obitelji koje se griju na plin ili su pušači. Cigarete će poskupjeti za jednu kunu, a plin 20-ak posto. Pretpostavlja se da to neće biti jedino poskupljenje za pušače u 2009. jer su u TDR-u izračunali da bi zbog usklađivanja trošarina cigarete trebale poskupjeti tri kune. Vlada je zatražila od TDR-a neka cijene diže postupno, a iz Rovinja su uzvratili da će im svaka prodana kutija donijeti dvije kune gubitka. Plin godinama nije poskupljivao, a pitanje je hoće li siječanjskih 20 posto biti jedino poskupljenje jer Rusi kažu da je vrijeme jeftinog plina iza nas.

Skuplja gradnja
I osiguravatelji pišu nove cjenike za premije osiguranja od autoodgovornosti jer im je od siječnja 2009. nametnuta dodatna obveza financiranja obveznog zdravstvenog osiguranja. Nema procjena koliko bi to moglo povećati premije. Zbog poskupljenja plina, više cijene već su najavili proizvođači opeke kojima je plin glavni energent, što će poskupiti individualnu gradnju. Lokalni izbori donose predah od poskupljenja komunalnih usluga, a kao kuriozitet stiže vijest da bi Grad Zagreb mogao sniziti cijenu sata parkiranja za jednu kunu.Ključne riječi

Želite prijaviti greške?