Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI O INI

Posao s plinom Vlada ne želi prepustiti Mađarima

01.11.2008.
u 20:30

Odluka o tome treba li zamijeniti dionice Ine s dionicama MOL-a, odgađa se do daljnjega, poručila je Vlada. Zamjena ili prodaja dionica Ine koje su ostale u vlasništvu države, ubačene su kao element pregovora s MOL-om, kao protuteža nekim strateškim interesima Hrvatske. Državi je doista važno ne ostati bez ikakva utjecaja na cijenu plina te i dalje utjecati na vlasničku strukturu. Priča o zamjeni dionica otvorena je u trenutku kad se znalo da dolazi vrijeme novih pregovora o dioničkom ugovoru.

On se mora mijenjati, prema Zakonu o privatizaciji Ine, kad udio države u njezinu vlasništvu padne ispod 50 posto. Vlada je htjela u novom ugovoru postići da je se i dalje mora pitati ako MOL želi dionice Ine prodavati nekome drugome, a htjela je izdvojiti plinski biznis u kojoj najveći vlasnik postaje MOL. Zašto je državi važno vratiti plinski biznis u svoje okrilje?

Realna cijena
Prema direktivama EU-a, cijena plina za domaće tržište koja sad iznosi 1,22 kune po kubiku, postupno se mora poravnavati s realnom cijenom. Pod tom realnom cijenom, ne smatra se ona po kojoj se vadi plin iz domaćih izvora (navodno 40 lipa), nego cijena uvoznog plina iz Rusije, koji stoji 2,27 kuna po kubiku.

Kad ugovara isporuke plina s ruskim dobavljačima, koji podmiruju 40 posto hrvatske potrošnje – Ini, odnosno MOL-u – zapravo odgovara što veća cijena, jer je u tom slučaju veća i zarada na znatno jeftinijem plinu iz domaćih izvora koji podmiruje 60 posto potreba tržišta. Država zato želi preuzeti taj dio posla u svoje ruke pa se zamjena Ininih dionica s MOL-ovima može smatrati svojevrsnom kompenzacijom Mađarima za plinski biznis.

No motivi zamjene dionica, zbog delikatnosti pregovora, nikad nisu bili do kraja objašnjeni javnosti pa je ta priča od same najave otišla u krivom smjeru. Zamjena sad postaje politički još osjetljivija, jer su dionice MOL-a u međuvremenu znatno pale ne zbog stanja same kompanije, nego zbog općeg burzovnog loma pa je nerealno očekivati zamjenu po trenutačnoj burzovnoj cijeni.

Škakljivo za javnost
Da bi se odredila drugačija cijena, dvije strane prvo moraju usuglasiti metodologiju procjene vrijednosti dionica, no to može za Vladu opet biti škakljivo u odnosu na javnost.

Što će dakle biti sa zamjenom dionica Ine za dionice MOL-a, uvelike ovisi o tome što će biti s izdvajanjem plinskog biznisa. Potpredsjednik Vlade Polančec dobio je još tjedan dana za konačni odgovor, a u međuvremenu tu će situaciju politički pretresti i Predsjedništvo HDZ-a.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?