Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRVOPRERAĐIVAČI

Polovici drvnih tvrtki prijeti stečaj

08.02.2009.
u 17:18

Ne poduzmu li se hitne mjere, u idućih će se šest mjeseci prepoloviti broj tvrtki i zaposlenih u drvnome sektoru, upozoravaju drvoprerađivači udruženi pri HUP-u i HKG tražeći sastanak s premijerom Ivom Sanaderom. Narudžbe inokupaca u finalnoj proizvodnji namještaja te podnih obloga u siječnju su pale 40 posto, a naplata i 60 posto.

– Samo u drugoj polovici lanjske godine drvna je industrija otpustila između 3000 i 4000 radnika. Likvidnost pada, ni s jednom se bankom ne može razgovarati, čak ni s HBOR-om. Treba hitno naći model kako sačuvati i tvrtke i ljude. Da se takva katastrofa događa u brodogradnji, bila bi nacionalna drama – kaže Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvoprerađivača HGK i predsjednik uprave Spin Valisa.

Podsjeća kako je riječ o jednom od rijetkih sektora koji u izvozu bilježi suficit. No, čini se, kako Vlada lakše pomaže i tekstilnoj industriji, koja je lani s duplo manje zaposlenih, ne računajući i manje prihode i izvoz toga sektora, dobila duplo više državnih poticaja, tvrdi Jelčić.

Među mjerama koje će drvoprerađivači predložiti Sanaderu, kontinuirano je praćenje stanja u sektoru, kompenzacija 500 milijuna kuna šteta koje su izvozno orijentirani drvoprerađivači imali lani, osiguranje dostatnih količina sirovine kroz višegodišnje ugovore s Hrvatskim šumama, veće rabate, poticaje i subvencije finalistima, status povlaštenih potrošača električne energije, dulje rokovi plaćanja Šumama te manji porez na dohodak. Ističu i nužnost društveno-odgovorne javne nabave u kojoj bi se dala prednost domaćim proizvođačima. U novim je rukometnim dvoranama samo 20 posto domaćeg parketa, a gotovo polovica Hrvatske je pod šumama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?