Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plava zastava

Novigradska plaža Karpinjan i zadarska plaža Kolovare u prestižnom društvu

Plaža Kolovare
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/6
05.06.2014.
u 11:27

U povodu Svjetskog dana okoliša danas će se na hrvatskim plažama i u marinama zavijoriti oko 120 Plavih zastava.

U povodu Svjetskog dana okoliša danas će se na hrvatskim plažama i u marinama zavijoriti oko 120 Plavih zastava.

U marinama ih je podignuto dvadeset, a na plažama diljem jadranske obale, na zagrebačkom Jarunu, varaždinskim bazenima... ukupno 98.

Prvi put su se u prestižnom društvu tzv. plavih plaža i marina našle novigradska plaža Karpinjan i zadarska plaža Kolovare, te marine Olive Island iz Sutomišćice i splitska marina Špinut.

Udruga Lijepa naša, koja dodjeljuje Plave zastave, organizirala je ove godine i mali natječaj za domaćine. Onaj tko do 1. veljače 2015. oformi najljepši i najoriginalniji kutak s pitkom vodom na plaži ili marini bit će nagrađen s 20.000 kuna.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Inače, u svijetu se vijori tri tisuće Plavih zastava. One su pokazatelj zelene orijentacije domaćina i jamstvo da se provodi međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i obalnog pojasa. U program je trenutačno uključeno tridesetak europskih i desetak izvaneuropskih zemalja, a tradicija je u Hrvatskoj dulja od 15 godina.

Inače, Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu.

Plaže i marine koje je imaju moraju biti čiste i održavane, opremljene sanitarijama i kantama za otpad, moraju imati spasioce i opremu za prvu pomoć te, među ostalim, istaknutu kartu plaže i, dakako, informaciju o kvaliteti vode za kupanje. Plaže s Plavom zastavom moraju imati i pitku vodu, a barem jedna u mjestu ili općini i sanitarni čvor za osobe s invalidnošću. Ako se to ne poštuje, osim redovnih inspekcija, Udruzi Lijepa naša mogu to dojaviti i kupači.

>>Ivana Nola: Kožu pripremite i prije odlaska na plažu! Najveće opasnosti prijete djeci

>>Romana Vlašić zadužena je za sjaj i slavu najvećeg brenda hrvatskog turizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije