Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinski puti: Međimurje za poštovatelje plemenite kapljice

Podrum u kojem se pjenušac otvara sabljom

237517.jpg
import
23.09.2005.
u 12:51

Nije samo Toskana, predstavljena prošle nedjelje, vrijedna posjeta poštovatelja plemenite kapljice. I u nas su ustrojene vinske ceste; osim u razvikanoj Istri, ima ih privlačnih i u drugim vinogorjima, a ljepotom krajolika, vrsnim vinima, gostoljubljem domaćina i uređenošću podruma nameću se međimurske. Samo što su ti tradicionalno vrijedni vinogradari podosta šutljivi, pa se za njih manje zna. Jedan je od takvih Bojan Štampar iz Sv. Urbana nedaleko od Štrigove. S obitelji je uredio lijep, velik podrum, na ponos čitavom hrvatskom vinarstvu, ukopan u zemlju, što pogoduje zrenju i čuvanju vina. Odmah upadaju u oči brojne drvene bačve.

- Iz njih dobivam drukčije vino nego iz inoksa, iz čeličnih cisterni, punije je, bogatije, raskošnijih aroma; osim toga, to je naša tradicija - tumači Bojan.

Bačve su velike od 50 do 3500 litara, neke su stare gotovo stoljeće, iz 1911. godine! Štampar se vinom bavi čitav život, u poslu je cijela obitelj, supruga i djeca Ana, Danica, David, Benjamin i Franjo. Na šest hektara uzgajaju žuti muškat, moslavac, chardonnay, zeleni silvanac, graševinu, sivi pinot, rajnski rizling; sva su vina vrlo osobita, prepoznatljiva. S uspjehom ostvaruje i predikate, odgođene berbe, priznaje da i sam više voli slađa vina.

Novim se podrumom diči i još jedna poznata međimurska i hrvatska vinska obitelj - Jambrovići iz Sv. Jurja na Brijegu. Unuk Dejan nastavlja posao djeda Augusta, otvorio je atraktivnu kušaonicu u kojoj će do punog izražaja dolaziti njegovi pjenušci "La Boheme". Pogotovo kad ih otvara - sabljom. U podrumu je 60-ak mjesta; nudi domaću hranu, krvavice, kupus, međimurski specijalitet meso iz tiblice, a u krušnoj se peći može pripremiti patka, teletina, janjetina... Rijedak je u tom kraju s crnim pinotom, ima ga 7000 trsova, a rabi ga po klasičnom šampanjskom postupku za pjenušac. Počeo je raditi i za Međimurje tipičan sauvignon, a poučne su njegove riječi da je moslavac (šipon) sorta s kojom bi se moglo mnogo napraviti u Međimurju - uzor su Austrijanci, Mađari, Slovenci... U kušaonici pak posebna je poslastica legendarna djedova graševina iz 2000. godine.

Želite prijaviti greške?