Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA ZBOG GUBITAKA U POSLOVANJU NJEZINIH ČLANOVA

Podiže se ustavna tužba zbog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

28.05.2009.
u 10:29

Zbog alarmantnog stanja u obrtništvu, posebice u ugostiteljstvu i trgovini, Hrvatska obrtnička komora (HOK) traži hitne izmjene nepoduzetnički usmjerenih zakonskih propisa. To su u prvom redu za HOK Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda te Zakon o trgovini.

Prema procjeni HOK-a veliki dio od 16 tisuća hrvatskih ugostitelja trpi teške gubitke zbog stupanja na snagu Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, a Ceh trgovine zbog neradne nedjelje broji sve manje članova od nekadašnjih 20 tisuća.

Hrvatska obrtnička komora priprema ustavnu tužbu kojom će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, s obzirom da su njime posebno pogođeni obrtnici - ugostitelji.

Zakon je zaštitio nepušače, ali nije vodio računa o ugostiteljima
- Zakon je išao na zaštitu nepušača, što podržavamo, ali nije vodio računa o interesima ugostitelja - poručio je Mato Topić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore procjenjujući da u vrijeme recesije nije primjereno provoditi ovako restriktivne zakone. Poslodavac je trebao ostaviti dulje vrijeme za prilagodbu na ovaj zakon, ocijenio je Topić.

Austrija je imala tri godine za prilagodbu zakonu, a ostale zemlje i više od toga, iznio je Zlatko Puntijar, poznati zagrebački ugostitelj čiji je objekt također pogođen primjenom ovog zakona. Podsjetio je i kako je donesen i Zakon o nula promila alkohola, pa je ipak korigiran s obzirom na stanje u praksi.

Imamo veliki broj najava ugostitelja koji se spremaju zatvoriti svoje lokale zbog velikog pada prometa zbog primjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, posebice onih bez terasa. Disco-klubovi i noćni klubovi prazni su zbog ovog zakona, što dovoljno oslikava prvo stanje u ugostiteljstvu s primjenom zakona, ocijenio je Puntijar.

Ne trebaju nam poticaji za duhan ako se ne može pušiti
Tražit će se i od Vlade ukidanje poticaja za sadnju duhana, kojih je država samo u 2007. godini dala 60 milijuna kuna, a lani 72 milijuna.

Takva poticajna politika nema smisla, jer se s druge strane ograničava uporaba duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, komentirao je čelni čovjek HOK-a.

Od Ministarstva financija očekuju da se obrtnici ugostitelji, posebice oni bez terasa u svojim objektima, koji su prema procjeni HOK-a najviše pogođeni ovim zakonom, oslobode svih javnih davanja poput poreza i doprinosa.

U slučaju male obrtničke trgovine, prema podacima s kojima HOK raspolaže, zbog ukidanja radne nedjelje bilježi se gubitak poslovanja od 15 do 20 posto. U prva četiri mjeseca ove godine zatvorena su 1152 obrta kojima je trgovina primarna djelatnost, a ukinuta su 2874 radna mjesta, izračunala je obrtnička krovna organizacija u Hrvatskoj.


Kad gost puši, ne treba kažnjavati vlasnika lokala

Traži se ukidanje odgovornosti ugostitelja u slučaju da gost puši u njegovu objektu, poručili su predstavnici HOK-a, smatrajući da takve drakonske kazne koje predviđa zakon još više guše taj sektor gospodarstva.


Za male trgovine uvesti rad bez ograničenja

Rad nedjeljom koji će biti odobren od 1. lipnja neće puno pomoći trgovinama na kontinentu jer je ljetno vrijeme inače sezona slabijeg prometa. Treba se uvesti rad bez ograničenja, po principu europskih zemalja, smatra Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a. U vremenu smo kada treba raditi bez ograničenja, a lokalnoj samoupravi prepustiti da odlučuje o radu vikendom i blagdanima. To će omogućiti da iz ove turističke sezone izvučemo što više možemo, ocijenio je Vukelić.

Želite prijaviti greške?