Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZI Već u subotu će se znati višak plivaša

Pliva će možda otpustiti čak tisuću radnika

29.01.2009.
u 18:41

Čak 1000 radnika moglo bi dobiti otkaz u Plivi, smatraju dobro obaviješteni izvori. Pliva ulazi u sastav najveće globalne generičke kompanije, izraelske Teve, i dosadašnja organizacija mora pretrpjeti znatne promjene. U javnosti se dugo špekulira o višku radnika u Plivi, a njihov broj možda će se znati već u subotu.

Hrvatska ipak u recesiji, očekuje se pad od 1,4%


Šuker: SDP-ove bi nas mjere stajale još 15 milijarda kuna

Sabor: SDP tvrdi da je Hrvatska u krizi, HDZ opovrgava

Sudbonosni tjedan
Dobro upućeni poručuju da se broj otkaza može kretati od 200 do čak 1000. Navodno će se “rezati” međunarodne operacije Pliva Grupe (back office), a na udar će doći čak i proizvodnja u Hrvatskoj te istraživački dio Plive, tumače nam dobro upućeni. Teško je očekivati da će sve vezano uz otkaze biti završeno odjednom, vjerojatnije će se sve odvijati u fazama. Bude li otpušteno više od 200 radnika, na udar će sigurno doći i dio Plivine proizvodnje.

– Na jučerašnjoj sjednici središnjeg odbora Novog sindikata Plive bio je, između ostalih, i novi predsjednik uprave Matko Bolanča. Osnovan je integracijski tim na čijem je čelu Bolanča, koji cijeli proces vodi i odgovara vlasniku Teve.

Tijekom tog procesa terminirani su i neki nama jako bitni rokovi. Tako 31. siječnja 2009. mora biti gotova nova organizacija Plive koja sa sobom nosi i broj potrebnih zaposlenika – otkriva Davorin Medved, predsjednik NSP-a.

Medved kaže da se na sjednici o višku zaposlenih nije govorilo u brojkama.

– U dvije godine koliko je Barr bio vlasnik Plive zaposleno je 720 radnika. Je li to možda višak? – pita se Medved.

Na sjednici središnjeg odbora NSP-a se razmatrana je inicijativa sindikata o pokretanju pregovora o kolektivnom ugovoru, koji istječe 31. ožujka 2009.

– Trenutačno su nam vrlo bitne odredbe o otkaznim rokovima i otpremninama. Idući tjedan je sudbonosan za Plivu jer Bolanča sa svojim menadžerima mora predložiti broj radnika za svaki odjel – kaže sindikalist Medved.

U Plivi nisu bili baš odrješiti u odgovoru na pitanje hoće li zaista čak tisuću zaposlenika dobiti otkaz.

Uspoređuju procese
– Proces integracije bit će dovršen do kraja ožujka kada će se točno znati pojedinosti nove organizacijske strukture kao i ostalih odjela i poslovnih procesa unutar povezane kompanije. Do tada, prerano je bilo što nagađati ili donositi bilo kakve zaključke – odgovorila je Plivina direktorica za komunikacije Tamara Pećarević-Sušanj.


Korekcija najniže cijene rada

Pliva trenutačno zapošljava 2850 radnika. Sindikati, svjesni da ima mnogo radnika s vrlo niskim koeficijentima, predlažu upravi da napravi korekciju minimalne cijene rada, tako da najveće povećanje bude baš u dijelu niskih koeficijenata, što je uprava prihvatila i u pregovorima bit će definirane određene korekcije koeficijenata, rekao je sindikalist Medved.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?