Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni Flego ni Lučin

Dobije li Kukuriku izbore, ministar znanosti će biti Neven Budak

'20.10.2009., Zagreb - U Starogradskoj vijecnici predstavljena je knjiga Grbovi i zastave Grada Zagreba, autora Zeljka Heimera. O knjizi su govorili urednik edicije Neven Budak, direktor izdavacke kuc
'Patrik Macek/Vecernji list'
05.11.2011.
u 11:00

Budak ne želi komentirati svoj mogući angažman, potvrđuje samo da je obavio određene neformalne razgovore

Među mogućim je kandidatima za novog ministra znanosti i obrazovanja, ako novu vladu bude sastavljala Kukuriku koalicija, Neven Budak, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Do sada su se za tu dužnost kao kandidati Kukuriku koalicije spominjali prof. Gvozden Flego, koji je u Račanovoj vladi ministrovao dvije godine, prof. Pero Lučin, aktualni rektor Sveučilišta u Rijeci, te SDP-ova saborska zastupnica Marija Lugarić.

No, posljednjih dana kao najizgledniji kandidat spominje se prof. Budak, a da nije riječ samo o nagađanjima potvrđeno nam je i iz vrha SDP-a.

HSS ga nije htio

Profesor Neven Budak već se jednom u vrijeme vlade Ivice Račana spominjao kao kandidat za ministra obrazovanja, no tada je HSS, koji je sudjelovao u vlasti, bio protiv njega. Poučen tim iskustvom, prof. Budak sada ne želi komentirati mogući angažman na mjestu ministra obrazovanja. Potvrđuje tek da je određene, naglašava, neformalne razgovore obavio, ali da ništa konkretno nije dogovorio.

No, izvori koji su mu bliski vjeruju da će on to mjesto prihvatiti, ali uz određene uvjete, odnosno odriješene ruke da reorganizira i modernizira cjelokupan sustav, ali i jamstvo da će se za znanost i obrazovanje osigurati više novca u proračunu nego što je to do sada bio slučaj. Slične uvjete za preuzimanje ministarskog mjesta ima i kandidat HNS-a i sadašnji rektor riječkog Sveučilišta prof. Pero Lučin.

Tko će od ta dva prema mnogima najjača kandidata preuzeti ministarsku dužnost, ovisi i o snazi stranaka. Upućeni procjenjuju da HNS nije dovoljno jak da bi imao tri ministra, a podjela resora navodno još nije ni obavljena.

Uz to, u SDP-u drže da je napokon došlo vrijeme da njihova stranka preuzme i kreira obrazovnu politiku.

Nema dijeljenja na dva

Od kalkulacija i teza da je sadašnje glomazno ministarstvo koje obuhvaća znanost, visoko obrazovanje i sport potrebno razdijeliti na dva, od kojih bi jedno pokrivalo visoko obrazovanje, znanost i tehnologije, a drugo prosvjetu, čini se, neće biti ništa. Tomu se, prema našim informacijama, protivi predsjednik SDP-a Zoran Milanović osobno. Umjesto razdvajanja ministarstva, trebalo bi biti uvedeno mjesto zamjenika ili zamjenice ministra, a saborska zastupnica Marija Lugarić spominje se kao kandidatkinja za to mjesto.

Komentara 60

BM
Boris Markovic
11:07 05.11.2011.

Da li neko moze da mi objasni kakav je politicki angazman Miroslava Radmana? On je verovatno najznacajniji zivi hrvatski naucnik. Sta se desava sa njim?

HL
hleuge
11:10 05.11.2011.

...da je barem rođo od pok. mile budaka...to bi ga jedino vadilo...

AP
ApolloKrid
11:05 05.11.2011.

Ne znam dal da pustim suzu iz oka ili vodu u wc školjci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije