Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.03.2013. u 12:00

Novi su vjetrovi u Crkvi na površinu izbacili starog kandidata za papu!

Dobri poznavatelji prilika u Crkvi kažu kako su jučer završene konklave, zapravo, pravi svršetak onih prijašnjih, na kojima je za poglavara Crkve izabran Joseph Ratzinger.

 Tada su, naime, u ozbiljnom pripetavanju bili Ratzinger i Bergoglio, ali je, kako vele, desno krilo (koje je podržavalo Ratzingera) poslalo poruku lijevom krilu (čiji je kandidati bio Bergoglio) da će konklave potrajati i godinu dana ako treba, sve dok Ratzinger ne pobijedi.

 Te konklave, kao što se moglo vidjeti, nisu trajale godinu dana, ali je Benediktov ponftifikat sam po sebi u međuvremenu dotrajao, pa se mudri i pametni Ratzinger odlučio sam detronizirati i otvoriti vrata novim vjetrovima u Crkvi. A oni su, kako smo mogli upravo vidjeti, zapuhali na takav način da su na površinu izbacili starog kandidata za papu!

Prilično neobično i za vatikansku dijalektiku, zar ne. Ili pak posve nešto normalno, tj. prirodan tijek stvari u kojima Benedikt XVI. na dosad neviđen način predaje kormilo Crkve u ruke Franji, i to ne kao nekadašnjem protukandidatu, nego posve logičnoj i prirodnoj pojavi koja dolazi iz nepatvorenoga latinoameričkog miljea i sa snažnim isusovačkim backgroundom (pojačanim imenom sv. Franje!) koji unaprijed nude jamstvo da u Crkvi mnogo toga neće biti kao što je moglo dosad u okrilju dekadentne Europe, koja na čelu s Italijom, uza sva lobiranja i spletke klanova, više nema snage ikoga kandidirati za Petrova nasljednika.

Istina, možda je Franjo koju godinu, s obzirom na one prošle konklave, i zakasnio.

No ipak može biti zahvalan Benediktu da je svojim odlaskom razvlastio mnoge koji su u Crkvi stvorili vlastitu moćnu mrežu i podjarmili je za svoje interese.

Pa kad novi papa imenuje svoje ljude, jasno će se vidjeti smjer kojim će ovako osvježena Crkva krenuti ususret vremenu koje dolazi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?