Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2010. u 12:00

Mediji i sindikati znaju da je Kosorova nametnuta predsjednica stranke i da će se napraviti sve da to još dugo i ostane.

Što reći poslije odustanka Vlade od izmjena u Zakonu o radu? Franjo Tuđman izazivao je neviđeno neprijateljstvo svojih političkih protivnika, sindikata i medija zbog ustrajavanja na mnogim za zemlju važnim odlukama. Bio je autoritet. Poslije njegove smrti HDZ je autoritet izgubio.

Prvo ga je srozala pobjeda Račanove i Budišine koalicije na početku 2000. godine, a potom dokrajčio Ivo Sanader u šest premijerskih godina, u kojima su mu diktatorsko vođenje stranke, podređivanje Hrvatske stranim interesima, popuštanje društvenim skupinama važnim na izborima i udvaranje lijevoj javnosti bili politički program. Od Tuđmanove odlučnosti nije ostalo ni traga.

Poslije Račana i Sanadera i njihova programiranoga slabljenja države na premijersko mjesto dolazi Jadranka Kosor samo zato što je istodobno bila kao osobnost najbljeđi Sanaderov suradnik i najservilniji zagovornik njegova kulta. S takvom osobom na čelu Vlade neizbježno je daljnje slabljenje autoriteta vlasti. Lijeva oporba, mediji i sindikati to vrlo dobro znaju, ali znaju još nešto – da je ona diktirana predsjednica HDZ-a i da će se poput Sanadera poslužiti svim sredstvima da još dugo ostane na čelu te stranke u kojoj nema ni snage ni ljudi za demokratsku preobrazbu u kojoj bi znanje, sposobnost i kompetentnost bili glavno mjerilo. HDZ je u gotovo tragičnom stanju – od Tuđmana je naslijedio samo neupitnost kulta svoga predsjednika, a izgubio kriterije njegove djelotvornosti.

Pobjeda ljevice na idućim izborima bila bi pobjeda nad hijerarhijom HDZ-a koju je nametnuo Sanader, a ne nad mogućnostima i načelima te stranke. Dvadesetak dana prije nego što je Sanader izbačen iz HDZ-a na čuđenje mnogih napisao sam kolumnu s naslovom “Ivu Sanadera izbaciti iz HDZ-a”. Takav ili sličan naslov danas zaslužuje Jadranka Kosor, ali to ne bi usrećilo ni oporbu, ni sindikate, ni krupni kapital, pogotovu strani – njezina im slabost odgovara jer se ispunjavaju sve njihove želje i rastu izborne šanse SDP-a.

A u HDZ-u pak za nove, normalne i nediktirane stranačke izbore nema snage. Tako je Hrvatska talac nesposobne i neodlučne osobe koja se na vrhu države našla ne svojom zaslugom nego stjecajem kukavnih okolnosti. Da Jadranka Kosor kao jedini kandidat za predsjednika stranke nije nametnuta, u normalnom natjecanju za to mjesto ne bi imala nikakve šanse. 
U najmoćnijoj stranci u zemlji najnemoćnija je sloboda odlučivanja o vlastitom vodstvu i vlastitoj sudbini.

Pa kako onda može odlučivati o sudbini zemlje!? Zaključak je očit: kad HDZ bude uspješno vladao sobom, mogao bi uspješno vladati državom.

Komentara 41

OB
-obrisani-
13:28 07.09.2010.

Jedan moćnik čini nam dovoljno dobra već time što nam ne nanosi zlo. Joj, opet patetika, HDZ nesposoban, premjerka slaba, a nema alternative - SDP i kukuriku samo \"za vlast spremni\", bez konstruktivnih prijedloga. Gospodo, kriza je, nije vrijeme zaza \"strateške mjere razvoja\" itd., to su morale činiti vlade i glavonje do sada, gdje su bili ? Kod nesvrstanih, u Kazahstanu, Kubi, .... Sanadera su globalisti naveli na tanak led rasprodaje svega i svačega, od Plive do INA-e, preko \"pouzdanog\" Hypa, a onda mu u jeku globalne krize vratili za sve ucjenom i skidanjem sa pozicije, ugrožavajući nacionalnu sigurnost države. Sad odjednom niti premjerka ne valja, a ona samo gasi vatru i to dobro.

KU
kumajela
13:52 07.09.2010.

Tko sa đavlom tikve sadi - o glavu mu se obijaju.

VI
veliki-i-mali
12:41 07.09.2010.

\"Zaključak je očit: kad HDZ bude uspješno vladao sobom, mogao bi uspješno vladati državom.\" Hahahahaha...skidam kapu, gosp. Ivkošiću, trebalo je imati m*da ovo napisati nakon svih vaših izjava, članaka, kolumni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?