Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Ovisnost o internetu dobila je ime - discomgoogolation

02. rujna 2008. u 13:11 3 prikaza
poremecaj-txt.jpg
Foto: import

Jednostavno morate biti priključeni na internet i ako to niste u mogućnosti hvata vas panika, pod stresom ste i srce vam brže tuče? Ne, niste ludi, samo vjerojatno patite od onog što je definirano kao discomgoogolation.

Od ovog novo-definiranog poremećaja koji se javlja kod nemogućnosti pristupanja internetu "boluje" prema anketi gotovo 44 posto Britanaca, dok njih 27 posto priznaju da su pod daleko većim stresom kad se ne mogu priključiti na internet.

"Sve pristupačniji širokopojasni internet doveo je do toga da smo prvi put u povijesti zakoračili u kulturu 'instant odgovora'", kaže Dr. David Lewis, koji je poremećaj definirao mjereći otkucaje srca i aktivnost mozga.

Inače, naziv discomgoogolation dolazi od engleske riječi discombobulate, što znači zbuniti, frustrirati, te svima poznatog Googlea, koji gotovo da "utjelovljuje" internet.

"Čitav svemir različitih informacija nalazi se tek nekoliko klikova dalje, a postali smo ovisni o internetu", dodaje Lewis. "Kad ne možemo pristupiti internetu, nastupa discomgoogolation.
Naime, ukoliko su prekomjerno odvojeni od interneta, kod onih koji pate od ovog poremećaja dolazi do rasta krvnog tlaka i povećane moždane aktivnosti.

Ova anketa također je otkrila da 76 posto Britanaca ne može živjeti bez interneta, a više od polovice Britanaca koristi internet između jednog i četiri sata dnevno, a 19 posto ljudi provodi tjedno više sati na internetu nego sa svojim obiteljima.

Čak 47 posto ispitanih Britanaca vjeruje da je internet važniji u ljudskom životu od religije, a čak svaki peti ispitanik poklanja više pažnje internetu nego svom partneru.

U ovoj anketi koju je proveo YouGov sudjelovalo je 2100 Britanaca. (NaM)

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva