Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI BIRA

Prvi laureat Dušan Bajević: Večernjakov trofej bio mi 
je najdraži

Dušan Bajević
Foto: Večernji list
15.12.2014.
u 08:21

Mostarac je odnio trofej ispred Santrača i zvijezda iz redova prvaka Željezničara...

Sve je počelo davne 1972. godine kada je naš urednik, novinarski doajen Darko Draženović, osmislio i pokrenuo ovu prestižnu anketu, najugledniji i najmjerodavniji izbor najboljega nogometaša godine.

Laureata oduvijek biraju najkompetetniji, samo bivši reprezentativci, što joj daje posebnu težinu i vrijednost. Mnogim velikim zvijezdama svjetskoga nogometa, Sušiću, Zajecu, Šukeru, Bobanu, Bokšiću, Modriću..., Večernjak je dodijelio prvi veliki individualni trofej. Rijedak izuzetak bio je Robert Prosinečki, kojega je nogometni svijet upoznao kao 18-godišnju Zlatnu loptu SP-a mladih u Čileu 1987. godine. U listopadu te godine okrunila ga je Fifa, a na Večernjakov naslov čekao je do 1990. godine.

Pet golova u Curitibi

Dušan Bajević, popularni, šarmantni Princ s Neretve, bio je 1972. godine prvi Večernjakov laureat. U to vrijeme bio je centarfor mostarskog Veleža...

- Kako se ne bih sjećao toga izbora! - kazao nam je 66-godišnji Bajević, trenutačno direktor grčkoga drugoligaša AEK-a. - Ne samo zato što sam bio prvi pobjednik, nego i stoga što mi je do dana današnjeg to jedna od najdražih nagrada u igračkoj karijeri.

Imali ste jaku konkurenciju?

- Zato mi je toliko i važan. Moj najveći konkurent bio je golgeter OFK Beograda Slobodan Santrač (u toj sezoni prvi strijelac prvenstva, nap.a.), a mogli su se nadati i neki igrači tadašnjeg prvaka Željezničara - dodaje Bajević, kojemu su trofej 1972. godine donijeli pogoci za reprezentaciju.

Primjerice, 11. lipnja 1972. godine postavio je rekord postigavši pet pogodaka za Juguslaviju u prijateljskoj utakmici protiv Venezuele (10:0) u brazilskoj Curitibi.

Četrdeset dvije godine nakon Princa, u utrku za Sikiričinoga 'Pobjednika' kreće najmanje pet hrvatskih megazvijezda, igrača čija su imena odjekivala Europom.

Godina velikana

Naslov brani Mario Mandžukić, briljantni napadač čiji su pogoci imali golemu vrijednost u Bayernovoj dvostrukoj kruni, a napadat će ga dvojac iz dva najveća svjetska kluba. Luka Modrić bio je među najzaslužnijima za Realovu 'decimu', dok je Ivan Rakitić predvodio Sevillu do naslova u Europskoj ligi. Tu je i Ivan Perišić, Omišanin u vrhunskoj formi, predvodnik Wolfsburga i najkonstantniji i najubojitiji Kovačev čovjek u 2014. godini. Na kraju, svoje adute ima i riječki stroj za pogotke Andrej Kramarić, dečko kojega traži pola Europe. Nikada takva raskoš u utrci za 'Pobjednikom, i nikada teži posao za naš žiri. Bila je to godina velikana!

>> Luka, Mandžukić, Srna... u najprestižnijem izboru

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije