Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLAPS ORCA Stečaj na vratima Sunčanog Hvara

Orco zadužio Sunčani Hvar 400 milijuna kuna

19.12.2008.
u 18:09

Na Trgovačkom sudu u Splitu danas je održano ročište zbog zahtjeva tvrtke Inpro Zagreb, koju zastupa odvjetničko društvo Ljubenko i partneri, za pokretanjem stečaja Sunčanog Hvara. Odlučeno je da se iduće ročište zakaže sredinom siječnja, a Inpro Zagreb i Sunčani Hvar predali su sudu podeblje financijske studije kojima Inpro želi dokazati da je hvarska tvrtka prezadužena, a oni suprotno.

Ne plaćaju 3 godine
Inpro Zagreb odlučio se zatražiti stečaj Sunčanog Hvara jer im već tri godine nije isplatio 18,5 milijuna kuna za obnovu dvaju hotela – Riva i Adriana. Za Inpro Zagreb, kako doznajemo, stečaj je povoljnija opcija od parnice jer bi pokretanjem stečaja ta tvrtka postala prvi vjerovnik kojem bi Sunčani Hvar trebao isplatiti dug. Trgovački bi sud, u ovom predstečajnom postupku, u iduća dva-tri mjeseca trebao donijeti odluku o zahtjevu za stečaj Sunčanog Hvara.

Slučaj građevinara Zloića samo je, na žalost, kap u moru dugova hvarske hotelske kompanije koja se uspjela zadužiti u posljednjih pet godina za čak 400 milijuna kuna, više nego što je sada tržišna vrijednost cijele kompanije. Fond za privatizaciju kao suvlasnik Sunčanog Hvara modelelom javno-privatnog vlasništva zasad prikuplja činjenice o stanju u društvu.

Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, kaže da su zatražili od uprave društva očitovanje o stanju u društvu, no taj izvještaj još nije stigao u Fond. Duvnjak kaže da tek treba vidjeti jesu li zakonom propisani uvjeti za pokretanje stečaja ispunjeni, kakav je ugovor koji je Sunčani Hvar potpisao s tvrtkom Inpro te kakvi su instrumenti osiguranja plaćanja. To su elementi koje će trgovački sud uzeti u obzir na sljedećem ročištu kada bude raspravljao o zahtjevu za pokretanje stečaja, tumači Duvnjak.

Orco u problemima
Bilo stečaja ili ne, financijsko stanje u Sunčanom Hvaru je teško. Većinski vlasnik Sunčanog Hvara, Orco grupa, zadužila je tvrtku za financiranje obnove hotela, a dokapitalizaciju u dva navrata platila je iz svojih sredstava. Postojeća zaduženja su golema, a Orcu, koji je zapao u financijske probleme na nizu projekata širom Europe, ne preostaje puno manevarskog prostora jer mora gasiti vartu i u vlastitoj kući. Sredinom 2009. godine Orco stječe pravo na prodaju svojih dionica Sunčanog Hvara, i to je jedna od opcija razrješenja krize.

Želite prijaviti greške?