Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2012. u 12:00

I kazališni portir 
zna da netko tko 
je cijeloga života bježao od opere 
kao mačka od vode nije najpogodnija persona za intendanta opere

Po zagrebačkim se kulturnjačkim kuloarima prepričava anegdota o čovjeku, nazvat ćemo ga W., koji nije volio operu i koji nikad nije otišao u kazalište na opernu predstavu.

Sve dok ga prije nekih pet-šest godina (danas mu je šezdeset jedna) uporni prijatelj, veliki ljubitelj opere, ipak nije uspio nagovoriti da zajedno odu na opernu izvedbu u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište. Otišao je i opera mu se navodno svidjela.

Anegdota bi, naravno, bila promašena kad bi joj tu bio kraj. Mnogi ljudi ne idu u operu i bez nje lijepo i kulturno žive. Ali nije. Poanta je u tome što se W. ovih dana javio na natječaj za intendanta HNK!

Istina, W. na natječaju za intendanta nije prošao. Eliminiran je na samom početku procedure, iz formalnih razloga, jer svojoj molbi nije priložio traženu potvrdu o znanju stranog jezika. Umjesto da ga se iz natječaja eliminira zbog toga što praktički cijelog svog života nije imao nikakav kontakt s osnovnom djelatnošću ustanove kojom bi htio upravljati, diskvalificira ga se zbog potvrde škole stranih jezika.

Zdravko Mamić iz Dinama može imati sve formalne uvjete za radno mjesto glasnogovornika ministra Jovanovića, no sumnjam da bi sa svojom potpunom natječajnom dokumentacijom uspio stići i do ministrova urudžbenog zapisnika. Već bi mu portir sve objasnio. U istoj je situaciji bio i W. kad se s fasciklom na kojem je pisalo “Intendant” našao na vratima HNK-a. I portir mu je mogao objasniti da netko tko je cijeloga života bježao od opere kao mačka od vode nije najpogodnija persona za intendanta opere.

Dakako da W. može kazati da je priča o tome da je on operomrzac, ili da je to nekad bio, obična izmišljotina. Može, i teško će biti dokazati da nije tako. No, egzaktno se, bez velikog istraživanja, dade utvrditi da W. kao pisac i leksikograf ništa spomena vrijedno nije napisao ni o operi, ni o baletu, ni o drami te da za intendanta HNK-a nema nikakve kvalifikacije. On je kao autor, što se kazališta tiče, virgo intacta.

I baš se on kandidirao za intendanta nacionalne kazališne kuće, i baš je on kandidat iza kojeg stoje utjecajni političari, a navodno i cijela politička stranka, i baš je on taj zbog kojega će, ako ne bude izabran, biti poništen cijeli natječaj!

Da apsurd bude potpun, iza W.-ovih se leđa, dok je on zaokupljen traženjem potvrde o znanju stranog jezika, traži ravnatelj državne leksikografske kuće u kojoj W. već desetljećima radi. Dok ga u nadmetanju za intendantsko mjesto, ako bi nadmetanje bilo pošteno, lako može pobijediti svaki HNK-ov abonent (od njega je bolja čak i intendantska kandidatkinja s manjkom talenta i viškom ambicija, koja je sve u životu postigla na lijepe oči), u leksikografskom bi zavodu mogao biti najizgledniji kandidat za ravnatelja. W. umije pisati, iskusan je urednik i organizator, leksikograf od formata i tu bi ga bilo teško eliminirati zbog nedostatka potvrde o znanju stranog jezika. 
A on baš navro u HNK!

Komentara 29

KA
katasteko
13:13 17.07.2012.

Visković se mora riješiti onog vrućeg krompira u ustima kad razgovara sa ljudima,a svaka analiza koju je do sada izrekao je nečija ukradena . Mislim da je na guranje upalio i u osnovnoj,a kamoli na faksu.

OB
-obrisani-
13:17 17.07.2012.

17.07.2012. u 12:55h arjavas je napisao/la: Pavičić svoje osobne sukobe sa Viskovićem želi rješavati putem novina. ++ Bez obzira na to, što bi po tvom mišljenju činilo Viskovića pogodnim, osim podobnosti, da bude inetendant HNK ? Pa onda bolje da ostane ova Ledererica !

AR
arjavas
12:55 17.07.2012.

Pavičić svoje osobne sukobe sa Viskovićem želi rješavati putem novina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?