Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Odgođeno vanjsko zaduživanje HBOR-a

31.10.2008.
u 11:22

Zbog velike zaduženosti i sve teže dostupnosti novih kredita, rejting agencije počele su snižavati ocjene mnogim zemljama i poduzećima, što nije mimoišlo ni Hrvatsku. Agencija Standard & Poor’s snizila je izglede kreditnog rejtniga sa stabilnog u negativni hrvatskoj državi, HBOR-u, gradu Zagrebu, Zagrebačkom holdingu, HEP-u i Zagrebačkoj banci.

Iz HBOR-a poručuju kako su zamjenska rješenja već pronašli u zaključivanju kreditnih linija s međunarodnim financijskim institucijama kao što su Europska investicijska banka s kojom su u lipnju potpisali ugovor o globalnom zajmu te Razvojna banka vijeća Europe, a u tijeku su i pregovori oko novih kreditnih linija.

HBOR je početkom lipnja ove godine izmijenio uvjete provođenja kreditnih programa. Određene djelatnosti do daljnjeg se neće kreditirati te su privremeno načinjene i izmjene u programu Restrukturiranje. Smanjen je maksimalan udio HBOR-a u kreditiranju velikih tvrtki, a skraćen je i vijek otplate kredita za nabavu strojeva i mehanizacije.

Banka je izmijenila i svoje postupanje glede povrata prethodno uloženih sredstava u okviru financiranja investicija. Za očekivati je kako će oštriji uvjeti na inozemnim tržištima za HBOR u konačnici vjerojatno donijeti povećanje kamata za krajnje korisnike programa.

(Bankamagazin)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?