Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Od srpnja znatno jeftiniji SMS-i u inozemstvu

VL
Autor
Stojan De Prato
28.11.2008.
u 13:26

Nakon što je od lanjskoga srpnja, na prijedlog Europske komisije, Vijeće EU za prijevoz, telekomunikacije i energetiku znatno smanjilo cijenu razgovora preko mobitela u inozemstvu, sada je prihvatilo EK-ov prijedlog da se od 1. srpnja na najviše 11 eurocenta plus PDV ograniči cijena slanja SMS poruke u roamingu.

Privatizacija na hrvatski

Na Zemlji je 2,6 milijarda korisnika mobitela

Današnja je prosječna cijena slanja tekstovne poruke iz inozemstva na razini EU 27 0,29 eura, ali u Belgiji je, na primjer, čak 75 eurocenta. Lani su Europljani iz inozemstva poslali oko 2,5 milijarde poruka, što su platili 800 milijuna eura; ovoga ljeta platit će 60 posto manje.

Ministri telekomunikacija zemalja članica EU složili su se, dakle, s mišljenjem europske povjerenice za telekomunikacije i informatičko društvo Vivian Reding da je apsurdno da unutar jedinstvenoga europskoga tržišta nacionalne granice još postoje kao cijenovna prepreka u bežičnim telekomunikacijama; ona je dosadašnje cijene nazvala “pljačkom”.

Istovremeno su ministri odlučili ograničiti cijenu podatkovnoga pokretnoga roaminga, odnosno surfanja internetom s pokretnih uređaja u inozemstvu. No, ta je cijena i dalje previsoka, jedan euro za megabajt, što znači da bi “skidanje” prosječnoga glazbenoga CD-a s mreže stajao sedamdesetak eura!

Ministri su znatno razvodnili zahtjev EK da se uvede europska telekomska regulatorska agencija, sa svojim proračunom i osobljem, te s pravom veta na nacionalne regulatorske mjere. Umjesto toga, pojačat će se sadašnja Skupina europskih regulatora, ali neće dobiti službeni položaj, te će imati samo savjetodavne ovlasti.

Odbacili su i zahtjev EK da Bruxelles dodjeljuje pružateljima usluge pokretnoga interneta frekvencijski opseg koji će se osloboditi prelaskom na digitalno odašiljanje televizijskih i radijskih programa, pe će o tome i dalje odlučivati nacionalni regulatori. EK će sada morati tražiti drugi način za ostvarenje svojega cilja, da do kraja 2010. godine širokopojasnim brzim internetom pokrije 100 posto prostora EU.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?