Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2012. u 23:23

Amerikanaci se vole identificirati sa svojim predsjednikom jer kad prestane izborna groznica i uglavnom zaborave sva prozivanja iz republikanskih i demokratskih tabora onaj tko je osvojio Bijelu kuću "uzima sve" a to znači da je državni lider svih građana.

Kad su poznatog redatelja osebujnog stila, Woody Allena uoči izbora pitali što misli o predsjedničkim kandidatima on je u svom stilu ne imenujući Obamu i Romneya odgovorio: Jedan put vodi u očaj i beznađe, a drugi, na ukupno izumiranje. Pomolimo se da imamo mudrosti izabrati ispravno." 

Nije, srećom, sve tako pesimistično ali duga predizborna predsjednička kampanja u Americi izmorila je građane i potakla brojna pitanja o smislu takve političke utrke koja mjesecima polarizira naciju duboko oštečenu gospodarskom krizom. Amerikanaci se vole identificirati sa svojim predsjednikom jer kad prestane izborna groznica i uglavnom zaborave sva prozivanja iz republikanskih i demokratskih tabora onaj tko je osvojio Bijelu kuću "uzima sve" a to znači da je državni lider svih građana.

Barack Obama, sudeći po prvim izlaznim anketama i izvještavanjima američkih medija s terena, iz ključnih država Ohio, Florida i Pennsylvanija, ima blagu prednost ali ostalo je još nekoliko sati do prebrojavanja glasova i zatvaranja birališta.

Mitt Romney može biti zadovoljan s uspjehom koji je postigao bez obzira hoće li biti gubitnikom jer do prije nekoliko mjeseci ni jedan republikanski kandidat nije uživao povjerenje američke javnosti a onda je on, u listopadu, nakon prve televizijske debate pokazao da ima potencijala za ulogu američkog predsjednika. Ozbiljni analitičari upozoravali su u utorak da Romney nije pogriješio odlučivši produžiti kampanju i na izborni dan te biti među biračima u Ohio sve do zatvaranja svih izbornih mjesta jer svaki će glas biti važan.

Barack Obama danas je bio smiren, samouvjeren i izgledao je kao pobjednik. Pravu političku strast kakvu smo kod njega vidjeli prije četiri godine pokazao je tek zadnji tjedan kampanje pretpostavivši izbornu groznicu pomoći žrtvama uragana Sandy. Ovi izbori su potvrdili da je američki narod ozbiljno podijeljen u dva tabora te da karizma koju je imao Obama brzo kopni ako je ne prati gospodarski rast.

Zapravo bi bila šteta da Obama koji je nakon prvog mandata puno sposobniji i odlučniji nego što je bio 2008.godine ne pobijedi i izbore 2012. pa da akumulirano znanje primjeni za boljitak Amerike te dobije i vremena za opravdanje Nobelove nagrade za mir dodijeljene mu u prvoj godini prvog predsjedničkog mandata.

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

U povodu:
Obama i Romney broje glasove!
Kad su poznatog redatelja osebujnog stila, Woody Allena uoći izbora pitali što
misli o predsjedničkim kandidatima on je u svom stilu ne imenujući Obamu i
Romneya odgovorio -"Jedan put vodi u očaj i beznađe a drugi, na ukupno izumiranje.
Pomolimo se da imamo mudrosti izabrati ispravno."
Nije, srećom, sve tako pesimistično ali duga predizborna predsjednička kampanja
u Americi izmorila je građane i potakla brojna pitanja o smislu takve političke
utrke koja mjesecima polarizira naciju duboko oštečenu gospodarskom krizom.
Amerikanaci se vole identificirati sa svojim Predsjednikom jer kad prestane izborna
groznica i uglavnom zaborave sva prozivanja iz republikanskih i demokratskih
tabora onaj tko je osvojio Bijelu kuću "uzima sve" a to znači da je državni lider
svih građana. Barack Obama, sudeći po prvim izlaznim anketama i izvještavanjima
američkih medija s terena, iz ključnih država Ohio, Florida i Pennsylvanija, ima
blagu prednost ali ostalo je još nekoliko sati do prebrojavanja glasova i zatvaranja
birališta, što zadnje izdanje naše novine nije dočekalo pa nismo mogli objaviti ime
pobijednika.
Mitt Romney može biti zadovoljan s uspjehom koji je postigao bez obzira hoće
li biti gubitnikom jer do prije nekoliko mjeseci ni jedan republikanski kandidat
nije uživao povjerenje američke javnosti a onda je on, u listopadu, nakon prve
televizijske debate pokazao da ima potencijala za ulogu američkog predsjednika.
Ozbiljni analitičari upozoravali su jučer(utorak) da Romney nije pogriješio odlučivši
produžiti kampanju i na izborni dan te biti među biračima u Ohio sve do zatvaranja
svih izbornih mjesta jer svaki će glas biti važan.
Barack Obama je jučer bio smiren, samouvjeren i izgledao je kao pobijednik. Pravu
političku strast kakvu smo kod njega vidjeli prije četri godine pokazao je tek zadnji
tjedan kampanje pretpostavivši izbornu groznicu pomoći žrtvama uragana Sandy.
Ovi izbori su potvrdili da je američki narod ozbiljno podjeljen u dva tabora te da
karizma koju je imao Obama brzo kopni ako je ne prati gospodarski rast. Zapravo
bi bila šteta da Obama koji je nakon prvog mandata puno sposobniji i odlučniji nego
što je bio 2008.godine ne pobijedi i izbore 2012. pa da akumulirano znanje primjeni
za boljitak Amerike te dobije i vremena za opravdanje Nobelove nagrade za mir
dodijeljene mu u prvoj godini prvog predsjedničkog mandata.
Jadranka Jureško-KeKad su poznatog redatelja osebujnog stila, Woody Allena uoći izbora pitali štomisli o predsjedničkim kandidatima on je u svom stilu ne imenujući Obamu iRomneya odgovorio -"Jedan put vodi u očaj i beznađe a drugi, na ukupno izumiranje.Pomolimo se da imamo mudrosti izabrati ispravno."Nije, srećom, sve tako pesimistično ali duga predizborna predsjednička kampanjau Americi izmorila je građane i potakla brojna pitanja o smislu takve političkeutrke koja mjesecima polarizira naciju duboko oštečenu gospodarskom krizom.Amerikanaci se vole identificirati sa svojim Predsjednikom jer kad prestane izbornagroznica i uglavnom zaborave sva prozivanja iz republikanskih i demokratskihtabora onaj tko je osvojio Bijelu kuću "uzima sve" a to znači da je državni lidersvih građana. Barack Obama, sudeći po prvim izlaznim anketama i izvještavanjimaameričkih medija s terena, iz ključnih država Ohio, Florida i Pennsylvanija, imablagu prednost ali ostalo je još nekoliko sati do prebrojavanja glasova i zatvaranjabirališta, što zadnje izdanje naše novine nije dočekalo pa nismo mogli objaviti imepobijednika.Mitt Romney može biti zadovoljan s uspjehom koji je postigao bez obzira hoćeli biti gubitnikom jer do prije nekoliko mjeseci ni jedan republikanski kandidatnije uživao povjerenje američke javnosti a onda je on, u listopadu, nakon prvetelevizijske debate pokazao da ima potencijala za ulogu američkog predsjednika.Ozbiljni analitičari upozoravali su jučer(utorak) da Romney nije pogriješio odlučivšiprodužiti kampanju i na izborni dan te biti među biračima u Ohio sve do zatvaranjasvih izbornih mjesta jer svaki će glas biti važan.Barack Obama je jučer bio smiren, samouvjeren i izgledao je kao pobijednik. Pravupolitičku strast kakvu smo kod njega vidjeli prije četri godine pokazao je tek zadnjitjedan kampanje pretpostavivši izbornu groznicu pomoći žrtvama uragana Sandy.Ovi izbori su potvrdili da je američki narod ozbiljno podjeljen u dva tabora te dakarizma koju je imao Obama brzo kopni ako je ne prati gospodarski rast. Zapravobi bila šteta da Obama koji je nakon prvog mandata puno sposobniji i odlučniji negošto je bio 2008.godine ne pobijedi i izbore 2012. pa da akumulirano znanje primjeniza boljitak Amerike te dobije i vremena za opravdanje Nobelove nagrade za mirdodijeljene mu u prvoj godini prvog predsjedničkog mandat

Komentara 3

Avatar čarobni prah
čarobni prah
23:54 06.11.2012.

Yes we can!

M3
Miške 3
09:17 07.11.2012.

Jest, ona i Branka Slavice sve znaju o Americi. Još im se pridružio i Mislav Bago da na monitoru prezentira statističke podatke ne postojećih anketa. Da nije bilo njih, Obama bi sigurno izgubio.

OG
Oger
10:13 08.11.2012.

Koji skolski sastav !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?