Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Nulta stopa rasta BDP-a u 2009.

27. siječnja 2009. u 15:32 5 prikaza

Hrvatska će imati nultu stopu rasta BDP-a u ovoj godini, istakao je danas ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj Peter Sanfey na predstavljanju godišnjeg Izvještaja o tranziciji u Zagrebačkoj burzi.

U svojoj prethodnoj prognozi EBRD je Hrvatskoj predviđao rast BDP-a u 2009. za dva posto, ali su zbog produbljivanja recesije u razvijenim zemljama i velikog usporavanja gospodarskih aktivnosti u regiji u posljednjim mjesecima 2008. značajno snizili očekivanja za sve zemlje regije.

Hitna konsolidacija
Zanimljivo je da analiza EBRD-a predstavlja prvu institucionalnu potvrdu recesije u Hrvatskoj, o čemu se do sada samo špekuliralo na osnovu pada industrijske proizvodnje i trgovine na malo.

– Hrvatskoj prijeti oštar pad gospodarstva, a mogući su i kolapsi u regiji. Fiskalna politika treba hitnu konsolidaciju prije svega u reformi zdravstvenog i mirovinskog sektora – istakao je Sanfey i najavio 20 posto veći plasman kredita EBRD-a u Hrvatsku u 2009. u odnosu na prošlu godinu. Regija EBRD-a osjeća punu snagu globalnog usporavanja, uglavnom zbog njezine pojačane integriranosti u globalno gospodarstvo, smatra glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglof.

Sanfey se osvrnuo i na veliku nervozu u globalnome bankarskom sektoru. Smatra da se hrvatski građani ne trebaju previše brinuti jer je bankarski sektor u Hrvatskoj dobro kapitaliziran i reguliran. Direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić složio se s tmurnim prognozama EBRD-a.

– Postoji izvor likvidnosti koji je dosta podcijenjen jer država nikad nije razmišljala o vezi porezne politike i mirovinskih fondova – nezadovoljan je Motušić.

Pogrešne projekcije
Pomoćnik ministra financija Zdravko Marić branio je tezu da je proračun fleksibilan i da još nema potrebe za njegovim rebalansom unatoč tome što su u siječnju značajno podbacili porezni prihodi.

– U našim projekcijama i dalje stoji rast BDP-a od dva posto, ali smo svjesni da će biti niži – rekao je Marić.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?