Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
43 UMORSTVA ODJEDNOM

Novi svjetski rekord Agathe Christie

25.05.2009.
u 12:49

Dame Agatha Mallowan, poznatija kao Agatha Christie, može se pohvaliti još jednim svjetskim rekordom. Autorica popularnih kriminalističkih romana odsad je ne samo najprodavanija i najprevođenija autorica na svijetu, i autorica kazališne predstave s najduljim repertoarnim trajanjem (njezina "Mišolovka" se na West Endu u istom kazalištu neprekidno prikazuje od 1952.), nego i autorica s najdebljom knjigom na svijetu.

Izdavačka kuća HarperCollins tiskala je za najveće ljubitelje Agathe Christie posebno luksuzno izdanje u kojem se našlo sve što je Christie napisala o svojoj najpoznatijoj i najpopularnijoj (pored Herculea Poirota) junakinji, usidjelici-detektivki Jane Marple. Kompletna Miss Marple u jednoj knjizi, svih 12 romana i 27 pripovjedaka, debela je više od 30 centimetara i teška više od osam kilograma. U elegantne korice od crvene kože stala su 43 umorstva, 49 lažnih tragova, 143 ispijene šalice čaja, sjajni predgovor Kate Mosse (autorice bestselera "Labirint" i velike obožavateljice Agathe Christie) te u boji otisnuta karta sela St. Mary Mead koju je Nicolette Caven nacrtala po mapi koju je Agatha Christie svojeručno narisala za knjigu "Truplo u knjižnici".

Sa svojih 4032 stranice knjiga je oborila svjetski rekord i uz svaki od 500 primjeraka toga ograničenog luksuznog izdanja dobiva se Guinnessov certifikat. Da bi napravili najdeblju knjigu na svijetu, u HarperCollinsu iskoristili su 150-godišnje iskustvo knjigovezačke tvrtke Cedric&Chivers Period Bookbinders i vještinu tiskare Cromwell Press u Wiltshireu, koji su napravili proizvod od 252 ručno šivena dijela od po 16 stranica i udovoljili svim uvjetima za Guinnessov rekord (da knjiga bude proizvedena u više primjeraka i fizički čitljiva). "Kompletna gđica Marple" s lakoćom je oborila prethodni rekord od 3888 stranica, i to u dva toma, koji je držao jedan rječnik.

- Moja obitelj i ja s veseljem pozdravljamo izlazak ove goleme knjige o gđici Marple, jedini način na koji je bilo moguće ostvariti moj davni san – napisao je u uvodnom tekstu Matthew Pritchard, unuk Agathe Christie.
- Doista, tijekom svih ovih godina govorili su mi da je to nemoguće učiniti: skupiti sve priče moje bake o gđici Marple u jedan tom. Ova knjiga je ne samo bitan događaj u svijetu izdavaštva, već i simbol velike privrženosti čitatelja, i u Britaniji i širom svijeta, prema gđici Marple. A sad kad je sve u jednoj knjizi, nadamo se da će biti i onih koji će čak pronaći poneku priču koju još nisu pročitali.

Naravno, cijena ove mamut-knjige nije mala – okruglo 1000 funti (oko 8300 kuna) – ali za takav raritet vrijedi izdvojiti toliki novac. Pored certifikata o rekordu, svaki kupac dobiva i luksuzni drveni kovčežić za nošenje knjige; morao je biti drveni, jer je prototipu kožnate torbe zbog težine knjige otpala ručka...

Želite prijaviti greške?