Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2013. u 12:00

Činjenica da smo u akciji za Noru svi bili kao jedan ne pokazuje samo želju da se pomogne bolesnoj djevojčici, to govori da nam trebaju povodi za okupljanje oko dobrih ideja, programa, motiv oko kojeg ćemo se, unatoč razlikama među nama, svi ujediniti i krenuti naprijed

Kada smo ujedinjeni kao narod, kad imamo zajednički cilj i želju da ga ostvarimo, onda se dogodi sinergija poput one u stvaranju države Hrvatske, u oslobodilačkoj akciji Oluja, u gradnji autoceste, procesuiranju kriminala u državnom vrhu, povratku generala iz Haaga... i u humanitarnoj akciji prikupljanja novca za liječenje Nore Šitum u Americi. Referendum o hrvatskoj samostalnosti i međunarodno priznanje bili su životno važni za hrvatski narod, isto tako i povratak Knina u naš pravni poredak. Gradnjom ceste od Zagreba do Splita završeno je ono započeto 1971. Hrvatskim proljećem, a oslobađanjem Gotovine i Markača napokon je završen Domovinski rat i oslobođeni smo stigme.

Stoga je pomoć bolesnoj Nori, milijuni kuna prikupljeni u nekoliko dana da bi se pokušalo spasiti mali, nedužan život, snaga usporediva sa svim najljepšim uspjesima našeg naroda od devedesetih do danas. I zaista, kad smo složni i motivirani čistom ljubavlju, kad su nam srce i glava u istoj misiji, tada smo jači i od bogatijih nacija u svijetu.

Činjenica da smo u akciji za Noru svi bili kao jedan ne pokazuje samo želju da se pomogne bolesnoj djevojčici, to govori da nam trebaju povodi za okupljanje oko dobrih ideja, programa, motiv oko kojeg ćemo se, unatoč razlikama među nama, svi ujediniti i krenuti naprijed.

Možda smo mi narod koji prebrzo postaje euforičan, a onda opet preko noći pada u depresiju ne krene li kako smo zamišljali.

Trebaju li nam stalno “nove Nore” da bismo bili proaktivni, pokrenuli se iz letargije, zaboravili na političke i druge različitosti i konačno shvatili da nam se neće događati uspjesi poput nabrojenih ne budemo li odlučili da ih trebamo te da vrijedi potražiti najbolje među nama koji imaju ideje da nas pokrenu i onda kad izgleda da su šanse malene, da je plan neostvariv.

Norina je majka krenuvši tražiti pomoć znala da nema što izgubiti jer je njezino dijete svaki dan imalo sve manje šanse za život. Snaga njezine ljubavi pokrenula je Hrvatsku i probudila ono najbolje u nama, od onih koji su pomogli sa tri ili tisuću i više kuna do onih koji nemaju novca jer i njima treba pomoć, ali su darovali dobre želje, svoju emocije, molitvu...

Nažalost, ima među nama i onih koji sve dobro i plemenito žele nagrizati, urušavati, obezvrijediti. I na takvim “putevima Zla” znaju biti uspješno destruktivni. Sjetimo se samo onih koji su ubijali i pljačkali u ratu i zbog kojih se svi moramo crvenjeti, onih koji su lažno svjedočili u Haagu iz osobne mržnje i interesa, onih koji su nas pokrali držeći ruku na hrvatskoj zastavi, do onih koji su vulgarnim porukama zasuli Dječju bolnicu u Philadelphiji nazivajući liječnike lešinarima i izrabljivačima. Ljubav i dobre misli koje šaljemo Nori nisu dovoljni za liječenje jer bolnicu i vrhunske liječnike treba platiti. Napredna medicina i umijeća izlječenja imaju svoju cijenu, a neznanje o pravilima igre u tom svijetu potaknulo je bujicu uvreda koju nitko ne zaslužuje. Mrak u kojem neki žive može potjerati samo svjetlo, a mržnja ne može potjerati mržnju, to može učiniti samo ljubav. To je ona ljubav koju smo pružili Nori, jer spašavajući njezin život Hrvati pokazuju da žele spasiti i sebe.

Želite prijaviti greške?