Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL NA KANTRIDI

Rijeka živi za kup: Dečki, 
ne smiju vas ugušiti emocije

Dinamo Rijeka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.05.2014.
u 09:36

- Dinamo mi je u prvoj utakmici izgledao kao da se zadovoljio sezonom. Nakon što su osvojili prvenstvo, igrači Dinama kao da su pomislili da će u finalu biti lako - mišljenja je Gračan.

Rijeka se priprema za veliko nogometno slavlje uoči uzvratne utakmice finala Hrvatskoga kupa! Prvi put jedna generacija igrača Rijeke može osvojiti nogometni trofej pred svojom publikom. Rijeka je kroz povijest samo dvije utakmice za trofeje igrala na Kantridi, no nakon obje slavio je Dinamo. U finalu kupa 1994. godine protiv Croatije, Rijeka je izborila pirovu pobjedu (1:0) u uzvratnoj utakmici na Kantridi. Croatia je imala nedostižnu prednost (2:0) iz prve utakmice. Drugi put Rijeka je na Kantridi ostala prikraćena za povijesno slavlje proslave naslova prvaka, 29. svibnja 1999. godine Rijeka na Kantridi nije uspjela pobijediti Osijek (1:1). Prvak je postala Croatia, titulu je naslijedio Dinamo.

Dinamo je podcijenio

Nenad Gračan jako dobro zna što znači unaprijed osvajati trofeje na klupi Rijeke. Godine 1999. proživio je euforiju i doživio traumu kada je Croatia postala prvak u zadnjem kolu:

– U takvim situacijama uvijek prevladava optimizam, posebice kod navijača. Naravno da nije gotovo dok utakmica ne završi. Mislim da su igrači i stručni stožer Rijeke svjesni situacije. Dinamo mi je u prvoj utakmici izgledao kao da se zadovoljio sezonom. Nakon što su osvojili prvenstvo, igrači Dinama kao da su pomislili da će u finalu biti lako. Međutim, naišli su na goropadnu Rijeku željnu trofeja, što je bilo odlučujuće u prvoj utakmici. Ponovo psihološki dizati igrače jako je teško – kaže Gračan koji je u trenerskoj karijeri sjedio na klupama Rijeke i Dinama.

Ove sezone Rijeka na Kantridi nije izgubila nijednu utakmicu, Dinamo bi večeras trebao učiniti presedan da se dočepa trofeja i još jedne dvostruke krune:

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL

– Ta utakmica bit će potpuno drugačija od svih ostalih, Dinamo mora pobijediti i ne vjerujem da će se drugačije postaviti. Mislim da će igra Dinama odgovarati Rijeci, koja je ove sezone u prvenstvu i europskim utakmicama pokazala sposobnost kvalitetne transformacije iz bloka. Utakmica će sigurno biti zanimljiva, malu prednost dajem Rijeci iako je teško bilo što prognozirati – zaključuje Gračan.

Linićev neradni dan...

Rijeka večeras protiv Dinama ne smije izgubiti da bi ostvarila ukupnu pobjedu. Ove sezone Rijeka na Kantridi još nije pobijeđena, a suparnici su joj bili i veliki klubovi kao što su Stuttgart, Lyon, Betis... Osjećaj da stijene na Kantridi podrhtavaju od uzbuđenja danima prije uzvratne utakmice s Dinamom prizivaju nužan oprez zbog traumatičnih sjećanja na 1999. godinu. I tada je sve unaprijed bilo spremno za slavlje, gradonačelnik Slavko Linić unaprijed je dan poslije utakmice s Osijekom proglasio neradnim. Više od 20.000 navijača natiskalo se na tribine i stijene Kantride, barem još toliko ljudi čekalo je negdje u gradu i prigradu pobjedu i početak proslave...

– Dinamo ima snage pobijediti svaku momčad na bilo kojem stadionu u Hrvatskoj. U hrvatskom nogometu vlada 10 godina, ali dolazi u naše grotlo, a ja znam kako se igraju takve utakmice – zaključio je Rijekin strateg Matjaž Kek.

>>'Prilika za osvajanje trofeja bit će sigurno dodatni impuls Rijeci, ali vjerujem u nas'

Komentara 8

MA
magnum2013
15:05 13.05.2014.

Gledali smo i prvu utakmicu jer igraju dva najbolja Hrvatska kluba, a svima nam je ostalo nešto manjkavo. Svejedno mi je tko od ova dva kluba osvoji kup jer su oboje zaslužili. Kvaliteta je tu a dnevna inspiracija ponekad odlučuje. Mene smeta jedna druga stvar. Proveo sam u nogometu 50 godina, igrao u onoj Yugi i vani,ali nikad nisam doživio da nacionalna TV nema prijenos finala kupa svoje zemlje.Još uvijek ne vjerujem onima koji kažu da se na Prisavlju instalirala ekipa po volji Partije. Još je čudnije to da se prenose finala u svim drugim sportovima osim nogometa. Pa zar je moguće da se taj Dinamo toliko mrzi i želi uništiti. Nisam navijač Dinama i ne podržavam istupe Mamića jer nemože služiti svojim primjerom u klubu koji odgaja mlade, a to ćine jako dobro. Partija se izjasnila protiv izgradnje nogometnog kampa u Zagrebu. Ministar iz Vlade predlaže da se nacionalni stadion gradi u Splitu a ne u Zagrebu. U inat Partiji koju je napustio Bandić spašava Cibonu, VK Mladost, konačno daje prostor za rukometni dom, a tog istog Gobca smo pljuvali kao i sada Mamića. Zagrebački sport drži iznad vode jer je izgleda sport u Zagrebu nekome smetnja. Varaždinac sam koji je u odabrao lijepi Zagreb za mirne umirovljeničke dane, a od sada ću i ja iz inata početi navijati za Dinamo i glasati za Bandića. Izvinite što sam skrenuo sa teme finala HR kupa, ali on izgleda služi da se samo još jednom nekoga popljuje, a ne da slavimo praznik nogometa u HR. Hvala

DU
Deleted user
13:49 13.05.2014.

Sramota da nema prijenosa ni na jednoj televiziji..

ST
Starkić
12:15 13.05.2014.

Ovo će bit jako zanimljiva utaknica. Ja sam neutralan. Uživam u nogometu kad su dobre utaknice. No nekako mi se ćini da će bit neriješeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije