Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatska se mučila u Finskoj, gol za pobjedu zabio kapetan Mandžukić!

Finska - Hrvatska
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
09.10.2016.
u 19:47

Hrvatska je u trećem kolu kvalifikacija za SP svladala Finsku s 1:0 golom Mandžukića

Jedan centaršut Šime Vrsaljka, jedna amaterska pogreška finskoga vratara (Hradeckog iz Kovačevoga Eintrachta), naklon Kramarića i zakucavanje u Marija Mandžukića s pola metra! Taj splet sretnih okolnosti iz 18. minute obilježio je prvi dio utakmice u finskom Tampereu, u kojemu naša reprezentacija nije zadržala visoku razinu igre iz prethodne utakmice.

Pa ipak, i ta lagana šetnja po južnoj Finskoj bila je vatrenima dovoljna za potpunu kontrolu igre protiv domaćih "hokejaša", 84. reprezentacije sa svjetske rang-liste. Nisu slučajno Finci dobili nadimak "hokejaši", u toj je skandinavskoj zemlji čak 75.000 registriranih hokejaša ili čak 125 na deset tisuća stanovnika.

Ne vole izbornika Šveđanina

Stoga i nogometaši nisu odveć popularni, pa čak ni nacionalna momčad nije u stanju napuniti stadion od 16.800 mjesta. Možda je razlog i nepovjerenje Finaca prema izborniku Šveđaninu, 64-godišnjem Hansu Backeu, pod čijim vodstvom Finci nisu slavili u sad već dvanaestoj utakmici zaredom.

Mario Mandžukić, koji je drugi put predvodio Hrvatsku kao kapetan (prvi put protiv Gibraltara), najbolje je od svih reprezentativaca iskoristio ove dvije blok-utakmice. Ne samo da je u Tampereu prelomio utakmicu u našu korist, nego se svojim 28. pogotkom za vatrene približio Eduardu da Silvi samo na jedan pogodak zaostatka na vječnoj listi strijelaca.

Usto, Mario Mandžukić učvrstio se na prvom mjestu kao najučinkovitiji hrvatski napadač u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Mandžo je postigao devet pogodaka, drugi je Boško Balaban sa sedam, dok su po tri postigli Šuker, Bokšić i Srna.

Finci su se pokazali nedoraslim suparnikom, a jedini segment igre u kojemu se nisu štedjeli bilo je – udaranje po nogama. U nekoliko situacija naši su reprezentativci osjetili tvrdoću finskih krampona po gležnjevima, no francuski sudac Buquet gledao im je kroz prste. To je izazvalo žestoke prosvjede Mandžukića i Perišića na ulasku u tunel u poluvremenu.

Tek u 54. minuti Finac Ring zbog preoštrog je prekršaja prvi završio u Buquetovoj bilježnici. Taj drugi dio igre donio je uzlet domaćina, čak i stanoviti pritisak prema našim vratima, u kojemu je bilo i paničnih reakcija naše obrane, no Finci u tom naletu nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti našemu vrataru Subašiću.

U posljednjih 15 minuta igre Hrvatska je ponovno zagospodarila travnjakom i odlučujuće krenula u konkretizaciju te dominacije. Ivan Perišić u 75. minuti uzdrmao je desnu vratnicu, a samo koju minutu poslije Duje Čop imao je izvrsnu prigodu, no razoružao ga je vratar Hradecky, kao i odmah potom pri Dujinom projektilu sa 25 metara. Tako Duje Čop, na žalost, ni u šestom nastupu za hrvatsku reprezentaciju nije uspio postići svoj prvijenac.

Čačić učvrstio poziciju

Osporavani izbornik Ante Čačić tako je bezbolno prebrodio dva nimalo ugodna gostovanja i učvrstio svoju poziciju. Neočekivani remi protiv Turaka u Zagrebu već je potpuno zaboravljen i Hrvatska sigurnim korakom maršira prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Sljedeću kvalifikacijsku utakmicu hrvatska reprezentacija igra protiv Islanda u Zagrebu, na žalost ponovno bez publike, 12. studenoga, a godinu će zaključiti prijateljskim nastupom u Belfastu protiv Sjeverne Irske. 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Komentara 37

LA
Laura Anny
18:13 09.10.2016.

Heja Hrvatska, jednoglasno navijamo! Razbijte ih u njihovoj Finskoj. Mama sretan ti 72 rodjendan!

AH
Ahilej
18:26 09.10.2016.

Naprid naši! Odličan početak, ovi su se u bunker postavili dobro je da smo to ovako rano razbili. Ono što me posebno veseli je činjenica da i u ovako krnjem sastavu djelujemo izrazito moćno❤

ML
Mlinaric
19:48 09.10.2016.

protiv finske u finskoj reprezentacija kosova je odigrala 1-1 ..ne znam sto to znaci,znaci li to da i brazil moze da izgubi od njemaacke sa 0-9

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije