Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE posijati strah

Na mjesto gdje se nogomet obožava stiglo je posljednje upozorenje...

borussija dortmund autobus policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
12.04.2017.
u 09:02

Nema dvojbe da je poseban efekt izazvan te da je netko i nogometu želio poslati posebno upozorenje. I to protagonistima, igračima, što daje dodatnu težinu slučaju.

Nije prvi put u povijesti da su se sport i strah susreli na istom mjestu. Uz postavljene eksplozivne naprave uz autobus koji je nogometaše Borussije iz Dortmunda trebao odvesti na stadion uoči utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv francuskog Monaca, postojalo je i pismo koje je napadač ostavio. Tko god to bio, nema dvojbe da je poseban efekt izazvan te da je netko i nogometu želio poslati posebno upozorenje. I to protagonistima, igračima, što daje dodatni značaj cijelom slučaju.

I to ne bilo gdje, nego u Dortmundu, gdje na stadion uvijek dolazi 80 tisuća gledatelja, gdje je navijačka atmosfera fantastična. Gdje se nogomet obožava, gdje se on voli, slavi i veliča. Baš tu su odlučili poslati poruku da su nogomet i sport samo jedan od segmenata svakodnevnog života. Da nije imun na prijetnje.

Naime, u istoj zemlji se 1972. godine dogodio “Crni rujan”. Bila je to teroristička akcija u kojoj su napadnuti, ali i ubijeni izraelski sportaši koji su nastupali na Olimpijskim igrama u Münchenu. Naravno, bila je riječ o Palestincima koji su se željeli osvetiti Izraelcima zbog svega što se do tada događalo u odnosima između Izraela i Palestine. Nažalost, ni danas ta priča nije gotova, a posljednjih se godina otvorilo mnogo novih frontova.

U nešto više od godinu dana, strah i smrt u obliku napada na trgovima, u restoranima, na božićnim sajmovima postali su svjetska svakodnevica, pa kada se nešto slično dogodi u Siriji, onda je to jako daleko, ali kada se dogodi u srcu Starog kontinenta, onda nas sve zajedno to nekako senzibilizira. Iako je to sve, naravno, povezano. Kad eksplodira naprava uoči Lige prvaka, najjačeg, najprestižnijeg klupskog nogometnog natjecanja, onda to ima i posebnu težinu. Po obliku napada, vidljivo je da se želio posijati strah. Jer da je netko mislio učiniti nešto još strašnije, svakako bi to i učinio.

Mnogo se pričalo o strahu od terorizma uoči Europskog nogometnog prvenstva 2016. godine u Francuskoj. Puno je novca uloženo, izrađene su studije, po zemlji Gala krstarile su najbolje antiterorističke skupine svijeta. Na sreću, ništa se nije dogodilo i kao da se u nogometnom svijetu sve nekako zaboravilo, kao da su ljudi koji odlaze na utakmice, a i sportaši, bili posve sigurni i spokojni.

Nažalost, svi zajedno živimo u jednom posebno nesigurnom vremenu, a očito je da od svega toga nije i neće biti izuzet ni nogomet. 

>> Policija potvrdila da je Bartra teže ozlijeđen, završio je na operaciji!

Komentara 9

DO
dopizdilomi
09:42 12.04.2017.

Prestanite lagati. Sve je iscenirano. Za netko stvarno s zdravim razumom i logikom može povjerovati da na prvenstvu u Francuskoj, teroristi nisu pokušali ništa iako je osiguranje bilo katastrofalno? Zaključak glasi: protiv terorizma postoji lijek i može se protiv njega boriti ili teroristi imaju svoje nadređene koji ih plaćaju i obučavaju te po potrebi i interesu koriste. Treće ne postoji.

MA
Majur
10:00 12.04.2017.

Mogu se samo nadovezati na komentar iznad......EP u Francuskoj je bilo katastrofalno osigurano,mogao si bombu unijeti na stadion....Radilo se o milijardama koje je Uefa zaradila i glavni sponzori....Velika suma je plaćena prije EP na pravu adresu...i ti teroristi vole lovu iznad svega,a religija im je samo paravan za zaradu....prije EP mrtvih i bombi koliko hoćeš,za vrijeme EP mir,a nakon toga opet krš i metež,slučajnost...malo morgen.

MA
marvel123
11:15 12.04.2017.

Moguce je sve i svasta. Navodno su nadena razlicita pisma, sto upucuje na postavljanje krivog traga, kako bi se pojacao pritisak na politiku i medije. Jos jedan ozbiljniji napad i misljenje javnosti nepovratno se okrece protiv asilanata, ali i stranaca opcenito. Mediji izvjestavaju o mogucoj ucjeni ili prijetnji iz navijackog tabora. Ovo najvjerovatnije nema veze sa strancima, nego je izgleda pozadina obican kriminal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije