Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADMUDRIO CONTEA

Kovač je u godinu dana mnogo naučio i ispravio svoje pogreške

Kovač
Foto: Reuters (Ilustracija)
18.11.2014.
u 14:05

Shvatio je da ne može inzistirati samo na njemačkom nogometu, upoznao je igrače

Jednom se u Milanu, pomalo škrto, Niko Kovač osmjehnuo kada smo ga pitali za taktičku promjenu u trokutu Rakitić-Modrić-Kovačić. Naime, u 27. minuti iz igre je morao Modrić, u igru je ubacio Kovačića. Zarotirao je pozicije, Rakitića je s prednjeg veznog vratio na Modrićevu poziciju, a Kovačić je bio taj koji je gurnut naprijed.

Bolji ste nego 1998.

– Jeste li vidjeli, može Rakitić igrati i zadnjeg veznog – dobacio je Kovač i pogledao Večernjakova novinara.

Naravno, nije to bilo slučajno. Dugo smo ga kritizirali za onu Rakitićevu ulogu ispred stopera, koju je Kovač uporno forsirao uspoređujući ga sa Schweinsteigerom. Bio je tvrd, kao i svaki mladi trener s gardom, ali na vrijeme je shvatio da srlja u pogrešku. Dobro, Hrvatsku je to možda i stajalo prolaska na Svjetskom prvenstvu, nikada nećemo znati što bi bilo da je Niko drukčije posložio karte. Ali tim pomicanjem Rakitića prema naprijed pokazao je da zna priznati pogrešku, što se može shvatiti kao plus.

Nakon Brazila bio je pod salvom kritika, on smatra nezasluženih, ali svi mi koji pratimo reprezentaciju znamo da su kapaciteti ove generacije vatrenih puno veći od ispadanja u prvom krugu velikog natjecanja. U toj promjeni pozicija, davanja svih ovlasti osovini Modrić-Rakitić, krije se i transformacija Kovačeve razočaravajuće Hrvatske sa SP-a u Kovačevu briljantnu Hrvatsku u kvalifikacijama za Prvenstvo Europe.

Učio je u hodu, od tvrdog izbornika kojemu je uzor bila Njemačka polako postaje izvrstan trener koji shvaća da pod komandom ima vrhunsku momčad.

– Ne mogu vjerovati da jedna momčad ovako može dominirati Italiji na njenu terenu. Ovi igrači koje sad imate bolji su od onih iz 1998. godine – konstatirao je nakon sraza na Meazzi jedan talijanski kolega.

Vrtio je glavom u nevjerici, Hrvatska je zgazila azzure u hramu nogometa. I to nogometom, posjedom, igrom, kvalitetom... Netko će reći da smo igrali previše ziheraški, da je ta Conteova Italija bila zrela za poraz. I to je istina, Italija je djelovala mizerno, nema tu kvalitete. Da smo malo stisnuli gas, bila bi to pobjeda, ali s druge strane taj gas u Kovačevim zamislima bio je spreman za završnicu, koju su na kraju odigrali hrvatski huligani.

Treba još mnogo znoja

– Uzeli su nam pobjedu – između ostalog je zavapio Kovač.

Usto, imali smo taj zicer Perišića, lopta je prozujala tik uz Buffonovu vratnicu.

– Znao sam da nećemo imati puno prigoda, Talijani su majstori obrane – iznio je Kovač detalj iz pripreme utakmice.

Baš u toj pripremi dvoboja do izražaja je došao njegov mentalitet. Ima onu crtu "germanizma", ali s vremenom je, uz ove igrače, vratio i onaj hrvatski duh od kojeg je bježao u prvih osam mjeseci izborničkog mandata. Odgledao je sve utakmice Italije pod Conteom, zavrtio dvoboje Bayerna i Juventusa u vrijeme dok je Conte bio trener stare dame. Sve je pripremio do najsitnijih detalja, sve mu je išlo na terenu. Kovač je u ovih godinu izborničkih dana prošao veliku školu. Doigravanje za SP, pa veliko natjecanje i sada početak kvalifikacija uz teška gostovanja u Bugarskoj i Italiji... U godinu dana prošao je put kakav drugi ne prođu za cijelog mandata. I kroz njega je sazrijevao, griješio, padao i dizao se da bi u hramu talijanskog nogometa doživio svoj veliki trenutak. Taktički je nadvisio jednog od najnadarenijih svjetskih taktičara,

No i nakon velike predstave nije Kovač poletio u nebo, svjestan je da svaka nova utakmica nosi nove izazove. Odmah se okrenuo Skandinavcima.

– Norveška se uključila u igru za prva dva mjesta. A mi smo dosad napravili odličan posao, deset bodova iz prva četiri kola, uz gostovanja u Bugarskoj i Italiji, to je nešto što bismo svi objeručke prihvatili. Ali nema stajanja, znamo da se moramo dobro oznojiti kako bismo došli do cilja – rekao je Kovač.

>> Vrbanović: To je čisti atentat na hrvatski nogomet

>> Prisjetite se kazni koje je HNS platio zbog divljanja navijača

Komentara 46

MA
Mamicmafijaš
16:25 18.11.2014.

Mi hrvatski navijaci trazimo od hrvatskih reprezentativaca da se javno distanciraju i da javno osude Mamićev kriminal u HNSu i Dinamu! Ukoliko to Hrvatski igraci ne ucine onda ce biti daljnjih akcija. BBB+ Torcida = ujedinjeni protiv Mamićevog kriminala

Avatar TobyKuntaKinte
TobyKuntaKinte
16:02 18.11.2014.

Kovač nije ni morao ispravljti greške koje ni ne postoje izuzev u glavama slučajnih novinara koji to nisu u stanju sebi priznati . Jednom treneru treba vremena da prenese svoju ideologiju na travnjak a vi ste Kovača prozivali još dok nije ni potpisao , razlozi za takvu netrpeljivost prema njemu a i drugim izvandomovinskim Hrvatima su vama samo poznati ...

TO
tony111
16:02 18.11.2014.

Biće nešto od Kovača, 25 minuta u drugom poluvremenu, sve do prekida, najbolje je izdanje Hrvatske od 1998. Igrali su kao Španjolska u naponu snage i samo prekid je spasio žabare od poraza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije