Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi investitor

Korejac Won kupuje Lučko zbog 'Bombonijere' i zelenila

NK Lučko
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
26.06.2015.
u 15:50

Primjeri: Šef Istre bio je Rus, sada konce drži Amerikanac. U Rijeci je Talijan, u Osijeku Nijemci.

Hrvatski nogomet dobio je još jednog stranog ulagača. Nogometni prvoligaš Istra 1961 imao je za glavnog sponzora ruskog naftaša Mihaila Mihajloviča Ščeglova, a od lipnja novi je vlasnik američka investicijska grupa na čelu s Michaelom Gloverom. Svojedobno je Glover želio kupiti i većinski paket dionica Hajduka, ali nije uspio...

Rijeka je svoj procvat doživjela otkako je u klub prije tri godine financijski ušao Gabrielle Volpi, talijanski milijarder i vlasnik Pro Recca, Spezie i riječkog Primorja. U tri godine Volpi je u NK Rijeku uložio 56 milijuna kuna.

Njemačka investicijska kuća HFK je pak novi partner nogometnog kluba Osijeka.

U Sigetu nije prošao...

– Nijemci će sudjelovati tako da će preuzeti dio dionica, a na početku sezone spremni su ulagati u poslovanje kluba. S vremenom će investitor preuzimati još dionica, što bi trebalo dugoročno riješiti probleme kluba – rekao je Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Lučko je prvi hrvatski drugoligaš koji je dobio stranog investitora. Novi predsjednik kluba postao je Korejac Lee Kyung Won koji je 2000. godine došao u Hrvatsku kao igrač. Odigrao je nekoliko utakmica za Hrvatski dragovoljac, ali se nije uspio nametnuti pa se vratio u Seul gdje je počeo s nogometnom akademijom, a danas je vlasnik nekoliko tvrtki.

– S Wonom sam se upoznao prije 15 godina. Prestao sam igrati nogomet u Slavenu i postao sam nogometni menadžer, orijentiran na Južnu Koreju. U posljednje vrijeme u Hrvatsku sam doveo Woona koji igra za Split, te Leeja koji je igrao za Inter, ali se vratio u Južnu Koreju. Ideja da Won uđe u Lučko pojavila se prije godinu i pol, a sada je i realizirana. Won je jako zavolio Hrvatsku i tražio je klub blizu Zagreba, a u Lučkom mu se najviše dopao stadion koji domaćini od milja zovu “Bombonijera”. Dopalo mu se što ima i puno zelenila – istaknuo je Robert Brčić, novi sportski direktor Lučkog.

Osim Lee Kyung Wona u izvršni odbor kluba ušlo je još nekoliko korejskih poduzetnika – Lee Myung Bok, Choi Jun Hee, Kim Doyun i Jung Nam Hyang.

– Financije ove sezone neće biti problem. No, nećemo odmah inzistirati na ulasku u Prvu HNL. Prvi nam je cilj stabilizirati klub, stvoriti uvjete za Prvu HNL. Jer, budemo li igrali u prvoj ligi, želimo igrati na našem stadionu. Ne želimo biti gosti u Kranjčevićevoj ili negdje drugdje. A jedan od uvjeta su reflektori – istaknuo je Brčić.

Stižu pojačanja iz J. Koreje

Prvi izbor za trenera bio je Damir Petravić koji je u 12 godina trenirao čak deset klubova, među kojima Zagreb, Žalgiris, Hrvatski dragovljac, Karlovac, Cibaliju, Šibenik...

– Ove će godine Druga HNL biti izuzetno jaka. Tu su dojučerašnji prvoligaš Zadar, pa Gorica, Dinamo II, Šibenik, Sesvete... Sigurno ćemo se pojačati sa dva do tri igrača iz Južne Koreje. Bit će to uglavnom mlađi igrači, do 21 godine. A onda ćemo vidjeti hoćemo li se u zimi još dodatno morati pojačavati – istaknuo je Brčić.

Klub će u novoj sezoni igrati u novoj sportskoj opremi New Balance u kojoj, primjerice, igraju nogometaši španjolskoga kluba Seville, osvajači Europske lige.

– Na prednjoj strani dresa imat ćemo ime sponzora. No još ne znamo tko će to biti, ovisi o tome tko će najviše uložiti – zaključio je Robert Brčić.

>>Ščeglov prodao Istru, od danas vlasnici su američki investitori

Komentara 2

IZ
imzenjer_Zivojin_Miric
16:46 26.06.2015.

bravo! samo cim vise stranih ulagaca nek ude u nas nogomet.. jos da bi se hajduk i dinamo privatizirali, da hajduk obnovi poljud i dinamo izgradi novi stadion od 25,30 tisuca mjesta negde

Avatar GaryLineker
GaryLineker
20:27 26.06.2015.

Šteta što strani investitori više ne ulažu u mjesta poput Osijeka, Zadra, Slavonskog Broda, Šibenika i Dubrovnika. Prva HNL ima 50% lige u Zagrebu i okolici što ne daje dovoljan fond navijača na stadionima. Godinima se u navedenim gradovima radi nesustavno i kapital stranca koji je okružen stručnjacima bi proizveo pravu nogometnu priču, talente i vratio publiku na stadione.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije