Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVIER ZANETTI U MAXU!

Hrvati briljiraju u Interu, a Luka Modrić bi trebao obilježiti Euro

Javier Zanetti
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/7
21.04.2016.
u 21:15

– Često smo se sretali Boban i ja na travnjaku, bili smo suparnici, rado se sjećam naših dvoboja. Bila su to lijepa vremena, sudari Intera i Milana. Bio je veliki nogometaš, vrlo inteligentan i fantastičnih kvaliteta – prisjeća se Zanetti za Max!

Bočica s mlijekom u jednoj ruci, a druga na zvoncu. Tako je u predgrađu Buenos Airesa izgledao početak karijere Javiera Zanettija (42), talentiranog veznjaka i braniča mlade momčadi Independientea. Dostavljao je mlijeko između treninga... Tri desetljeća poslije, u jednoj kavani u Rijeci, mlijeko je legendi Intera na stol donio netko drugi. U intervjuu za sportski tjednik Max! Argentinac kaže:

– Kod vas u Hrvatskoj sam već bio, 2011. sam igrao protiv Hajduka u Splitu. Uzbuđen sam bio prije nego što sam istrčao na Rujevici – ispričao nam je 42-godišnji nogometaš koji je za Inter Forever igrao humanitarne utakmice protiv Rijekinih legendi u sklopu akcije “Sve za našu djecu – Kao kap vode na dlanu”, kako bi prikupio novac za Udrugu DIRA obitelji djece s poteškoćama u razvoju.

Odigrali ste u karijeri 1123 utakmice, zar vam nije dosta nogometa?

– Dosta? Ma kakvi! Nikad dosta, nikad se neću zasititi trenutka kada oblačim Interov dres. Presretan sam što sam tu, pogotovo što smo igrali utakmicu za humanitarne svrhe. A to je za nas, bivše igrače Intera, vrlo važno. Da i nakon karijera pomažemo drugima – kaže Interov Il Capitano, koji je kapetansku traku nosio od 1999. do 2014. godine.

Više utakmica od njega odigrali su samo Rogério Ceni (1200) i Peter Shilton (1362), ali oni su bili – vratari. Pa je među igračima on apsolutni rekorder po broju nastupa.

– Strast prema Interu i nogometu nikad neće prestati – dodaje Zanetti.

Bili ste suparnik s kapetanom kockastim Zvonom Bobanom, koji je odigrao 251 utakmicu za Milan, često ste se sretali na San Siru. Čega se sjećate iz tih dvoboja s kapetanom kockastih?

Igrao s Kovačićem u Interu

– Često smo se sretali Boban i ja na travnjaku, bili smo suparnici, rado se sjećam naših dvoboja. Bila su to lijepa vremena, sudari Intera i Milana. Bio je veliki nogometaš, vrlo inteligentan i fantastičnih kvaliteta – prisjeća se Zanetti.

Hrvati su ponosni na Marcela Brozovića i Ivana Perišića, koji nose vaš dres koji ste nosili 20 godina u Interu. Kako vi, kao slavni igrač Intera, vidite naše dečke? Jeste li zadovoljni?

– Vrlo smo zadovoljni njima! I Marcelom Brozovićem i Ivanom Perišićem, postali su obojica vrlo bitni kotačići u igri naše momčadi. Relativno su mladi igrači i uvjeren sam da mogu igrati još i bolje, da će dodatno napredovati.

S Mateom Kovačićem proveli ste posljednju sezonu u karijeri, on je otišao u Real. Ondje se probija, traži mjesto u prvoj momčadi, gdje caruje Luka Modrić. Pratite li događanja u Madridu?

– Naravno! Modrić je, istina, vrlo važan igrač u Realu, radi sjajan posao u vezi. Usto, smatram da je najvažniji igrač vaše reprezentacije te me zanima kako će voditi Hrvatsku na Euru u Francuskoj. Očekujem ga u najboljem izdanju.

Kako ste povezani s Hrvatskom?

– Prva asocijacija mi je Svjetsko prvenstvo 1998. godine i utakmica za prvo mjesto u skupini, koju sam igrao s Argentinom protiv Hrvatske. Sjećam se Davora Šukera, Zvone Bobana, Roberta Prosinečkog, Slavena Bilića...

Ima li još poveznica, jeste li ovdje ljetovali, spomenuli ste da vam nije prvi put u našoj zemlji.

– Ne, nažalost, nisam bio kao turist, ali jako mi se sviđa ovdje. U budućnosti bih svakako želio s obitelji doći na odmor u Hrvatsku, to mi je u planu! – veselo, uzbuđen o toj pomisli kaže Zanetti.

Kad spominjete obitelj, a imate kći Sol i dva sina, Ignacija i Thomasa, idu li i sinovi tatinim stopama. Igraju li Zanetti juniori nogomet ili ih tatin posao ne zanima?

– Mlađi Thomas, a jako je mali, četiri su mu godine, već je lud za nogometom...

Kako se vi opuštate, osim što igrate za Interove legende te ste potpredsjednik kluba, što radite u slobodno vrijeme?

– Igram tenis! I gledam filmove...

Jeste li igrali ikad s nekim slavnim tenisačem, izazvali koga na meč? Seppija, Beckera, Ivaniševića?

– Nisam, zasad. Ali, kad bih mogao birati, bio bi to Roger Federer! Za mene je on broj jedan, bez premca!

Poznati ste po tome kako na slavnim Panini sličicama, u 18 godina, dakle na 18 različitih sličica u dresu Intera, vi izgledate posve slično. Nije li to zanimljivo, ljudi se mijenjaju, samo vi ne?

– Haha! Apsolutno zanimljivo! To je, vjerojatno, zbog uvijek iste frizure – kaže Zanetti i pokazuje na kosu.

Skupljate li i sami Panini sličice?

– Naravno! Kod kuće, skupljam sa sinovima. A tih sličica ima i u Interovu muzeju...

Hrvatski navijači 2. u svijetu

U Rijeci se legendarni kapetan s brojem 4, koji je Inter nakon njegove karijere umirovio, družio s hrvatskim navijačima okupljenima u Inter Club Fedeli.

– Postojimo od 2009., a na utakmice putujemo više od 20 godina, mnogi smo bili i više od stotinu puta na Meazzi. U ovoj sezoni imamo 179 članova i drugi smo Inter klub izvan Italije po veličini, iza kluba s Malte, a postoji više od 150 inozemnih klubova navijača. Također organiziramo posjete trening-kampu FC Inter kao i druženja s igračima, obilaske stadiona, svlačionice Intera. Usto, za dolazak Interovih legendi u Hrvatsku dogovarali smo s Francescom Toldom, na našu ideju. Najveći dio posla odradio je naš tajnik Nikola Raguž i Biljan Davčev – kaže Zagrepčanin Antonio Bulić, predsjednik Inter Club Fedeli, jedinog ogranka Intera u Hrvatskoj. Zanetti ni s kim nije odbio selfie...

Tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

Komentara 5

FE
Fenomen27
08:59 22.04.2016.

Legenda na i izvan travnjaka! Pravi uzor svima!

FE
Fenomen27
09:00 22.04.2016.

Klinci bi se trebali ugledati na njega, a ne na ove današnje spodobe tipa Neymar ili oni klinci iz napada Man Utd

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
10:39 22.04.2016.

U repki imaju klitiće među nogama i ako osvoje 1 bod odn. jedan remi s nekim mogu bit sretni. Ja znam eto unaprijed da će ih sudac oštetit, neka grba na terenu će nas upropastit i skrenut loptu u gol, bit će pre umorni nakon prve tekme, tlak zraka neće bit kako njima paše, možda će i novi izbori pa će im to poremetit koncentraciju, klepetan će dobit mlade pa od sreće neće moć spavat 3 dana, trava će bit 4 milimetra šišana umjesto njima idealnih 3, past će i kiša a to su nemogući uvjeti za nogomet, zlzu ratnici će im nabacit kletvu a navodno je i baba vanga najavila katastrofu na ovom prvenstvu baš za nas, Nostradamus isto ima negativne prognoze.... tolko neugodnih okolnosti nemože nitko anulirat pa im opraštamo unaprijed i prihvačamo izgovore također unaprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije