Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV NA DJELOVANJE

HNS: Incidenti su osramotili Hrvatsku, stanimo na kraj huliganima

Hrvatski navijači, bakljada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.11.2014.
u 19:11

Za razliku od HNS-a, država ima mehanizme i moć za iskorjenjivanje huliganizma, nasilja i protupravnog ponašanja na stadionima, a Savez je i više nego željan pomoći u toj borbi, navodi HNS.

Hrvatski nogometni savez objavio je priopćenje nakon jučerašnjih navijačkih incidenata tijekom utakmice Italije i Hrvatske u Milanu. "Stanimo na kraj huliganima", poručuju iz HNS-a čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nažalost, izvrsna igra hrvatske reprezentacije u Milanu pala je u drugi plan nakon incidenata koje je vidio cijeli svijet. Vatreni su u Milanu nadigrali veliku Italiju i tijekom ove jeseni pokazali svu raskoš talenta i potencijal ove reprezentacije, no zaslužene hvalospjeve oduzeli su im huligani koji se nepravedno nazivaju „hrvatskim navijačima“.

Hrvatski navijači, njih 6602 koliko ih je kupilo ulaznice putem HNS-a za ovu utakmicu, zaslužuju pohvale za podršku, navijanje i osudu huligana te ih pozivamo da se nastave boriti protiv svih oblika nasilja i netolerancije na stadionima. Huligani, naime, čine veliku štetu i imidžu hrvatskih navijača koji su toliko puta oduševili svojim navijanjem i koreografijama i koji su u svijetu priznati kao vatrena, vjerna i srčana skupina. Prepoznatljivi po svojoj ljubavi prema reprezentaciji baš kao i naši reprezentativci po svojoj nogometnoj klasi koju tako sjajno demonstriraju proteklih mjeseci.

Huligani koji su bakljama, dimnim bombama, rasističkim i fašističkim skandiranjem, mržnjom, netrpeljivošću, destrukcijom i zlonamjernošću izazvali privremeni prekid utakmice, ugrozili sigurnost igrača i gledatelja te zgrozili cijelu nogometnu Europu zaslužuju jedino i isključivo osudu svih segmenata društva. Hrvatski nogometni savez i ovim se putem ispričava domaćinima i svim gledateljima za ponašanje te grupe huligana zbog kojih se svi moramo sramiti. Uz rukovodstvo Saveza, svi reprezentativci kao i izbornik Niko Kovač jednoglasno su osudili ponašanje huligana i pozvali mjerodavne organe na reakciju.

HNS je u pripremi utakmice poduzeo sve mjere koje ima na raspolaganju prema propisima Uefe kako bi spriječio nerede o kojima je imao najave i prije utakmice. Prije 40 dana održan je sastanak s predstavnicima Talijanskog nogometnog saveza (FIGC), dogovorena je strategija prodaje ulaznica kao i sva pravila. HNS je sve informacije objavio transparentno, prikupio je osobne podatke svih vlasnika ulaznica te je u suradnji s MUP-om koristio pravo zabrane kupnje ulaznica osobama koje imaju zabranu pristupa utakmicama.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nadalje, HNS je prije utakmice upoznao FIGC i predstavnike Uefe o propustu talijanskog sustava prodaje ulaznica, zbog čega je 1400 hrvatskih državljana kupilo ulaznice mimo HNS-a. Upravo su u tom dijelu tribine bili prisutni huligani koji su naštetili imidžu Hrvatske.

Hrvatski nogometni savez poziva hrvatske pravosudne organe da procesuiraju sve huligane koji su sudjelovali u incidentu jer im Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima upravo to omogućuje.

Pozivamo i sve druge segmente hrvatskog društva, počevši od Vlade Republike Hrvatske i svih institucija RH, da ove incidente koji su osramotili hrvatsku državu i hrvatski nogomet shvate kao "kap koja je prelila čašu" i koja će potaknuti sve koji imaju moć utjecati na rješavanje problema na energičnu i odlučnu reakciju. Ovakvi incidenti očito su posljedica propusta da se to učini puno ranije, a izostanak reakcije otvorio bi prostor za slične incidente u budućnosti. Takvi bi, osim sramote hrvatskoj državi, donijeli i nesagledive posljedice hrvatskom nogometu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Talac ovih huligana nije samo Hrvatski nogometni savez koji godinama plaća drakonske kazne Fifi i Uefi već cijela država čijem ugledu ovakvi incidenti nemjerljivo štete. Za razliku od HNS-a, država ima mehanizme i moć za iskorjenjivanje huliganizma, nasilja i protupravnog ponašanja na stadionima, a Savez je i više nego željan pomoći u toj borbi na svaki način koji mu je na raspolaganju.

Stanimo na kraj huliganima!"

>> Svjetski mediji: Sramotna bakljada najradikalnijih hrvatskih navijača

>> Evo kako su nas Ćorluka i Mandžukić spasili od trajnog prekida!

>> Sramota na San Siru: Bakljade, sramotno skandiranje i tučnjava s policijom!

>> Hrvatska odigrala odlično na San Siru, ali je divljaštvo na tribinama zasjenilo utakmicu

>> Kovač: Ispričao sam se Talijanima, sram me je i stid

Komentara 59

BB
bbboriginal1968
19:36 17.11.2014.

Jos nisam sreo niti jednog Hrvata ili simpatizera hrvatske reprezentacije da ga danas nije sram zbog idiotizma koji se dogodio sinoc na utakmici sa Italijom. Mene ne da je sram nego mi je neugodno reci da sam Hrvat a kamolii katolik nakon videnog sinoc. Nemoguce je tu sinocnju grupu nazivati huliganima a kamoli navijacima, tu ima necega dubljeg I razlog je najvjerojatnije povezan sa necim sto sistematski zeli razoriti vrijednote naseg plemenitog hrvatskog naroda. Ja sumnjam da je ovo dobro organizirani kriminal I prozivam hrvatsku drzavu a I sve njene sposobne hrvatske politicare da se ozbiljnije pozabave ovim jel me je pomalo I strah da je ovo samo pocetak necega jos gorega sta tek dolazi. Sramimo se pred Bogom ako pred nikim drugim.

KO
Komacero
19:34 17.11.2014.

sport bili je jedan od onih divljaka koji divljo na san siru. postoje video zapisi ime i prezime tih divljaka hns ih moze tuziti sudu u hrvatskoj pokrenut postupak a ako hrvatskoj drzavi nije u interesu osudit te zivotinje ondaa sve znamo da je onima cilj jugoslaveska fudbalska liga.u jutarnjem kad sam vidio facu onog divljaka pitam se otkud mu lova za putovanja i ko huliganu ko mu dozvoljava ulazak na stadion.kad ce nestat ti huligani mamic ce sam od sebe postat nevazeci lik.drzava je ta koja stiti tu bagru divljaka

MA
maki
19:26 17.11.2014.

Glu... BBB su to napravili, kakvi idioti, tako osramitit Hrvarsku. Pozdrav iz Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije