Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od najtraženijih

Bum u Turskoj Slavenu Biliću otvara vrata Manchester Cityja

Besiktas' coach Slaven Bilic shouts to his players during the Europa League Group C soccer match against Tottenham Hotspur at Ataturk Olimpiyat Stadium in Istanbul December 11, 2014.         REUTERS/Osman Orsal (TURKEY  - Tags: SPORT SOCCER)
Foto: Reuters/PIXSELL
17.02.2015.
u 08:33

Ples milijuna: Bilić u ovoj sezoni ima plaću od 1,6 milijuna eura, Besiktas mu novi nudi ugovor i najmanje dva milijuna godišnje, dok bi mu posao u Engleskoj jamčio najmanje – dvostruko!

Kadar koji je obišao svijet: Beşiktaşev centarfor Demba Ba u 94. minuti iz kaznenoga udarca zabija za 3:2 protiv Burse, a njegov trener Slaven Bilić prepušta se neobuzdanome slavlju i u zrak diže snimatelja turske televizije! Beşiktaş je i dalje vodeća momčad turskoga prvenstva, a Slaven uživa u statusu božanstva u očima milijuna navijača i najpopularnijega nogometnoga trenera u Turskoj...

Ba donio ubojitost

Slavenova istanbulska bajka dobila je tako novi nastavak, pa iako je do kraja prvenstva još 14 kola, a moćni Fener i Galatasaray pušu mu u vrat, uzlet splitskoga stručnjaka ostat će najuzbudljivija nogometna priča sezone u Turskoj. Kakav god bio ishod sezone za Beşiktaş...

Ne samo zato što je Bilićev klub u ovoj sezoni beskućnik, i domaće je utakmice igrao na čak tri stadiona, nego i zato što je od neusporedivo jeftinijih igrača od Galatinih i Fenerovih zvijezda napravio kandidata za naslov prvaka. Njegov nogomet je neodoljiv, opojan i atraktivan, a sa Senegalcem Dembom Ba, prvim strijelcem prvenstva, dobio je i na ubojitosti. Bilić je u prošloj sezoni s Beşiktaşem osvojio treće mjesto, a sada je nadomak svome prvome trenerskome klupskome trofeju.

Iako, bit će to mukotrpna zadaća pokraj tako moćnih suparnika. Fenerbahçe je državni klub, ljubimac vlasti, najutjecajniji u turskome savezu i ima neograničen proračun. Iako predsjednik Yildirim čeka odlazak na odsluženje zatvorske kazne od šest godina zbog namještanja utakmica, Fener se još uvijek smatra najvećim favoritom za naslov prvaka.

Galatasaray, klub u privatnom vlasništvu, drugi je najjači turski klub, a Bilićev beskućnik tek treća snaga. Paralela s Hrvatskom ligom bila bi otprilike ovakva: Fener ima novac i utjecaj poput Dinama, Galata je prijetnja slična Rijeci, dok je Beşiktaş otprilike snage – Hajduka. Klub naroda, s ludom i bezuvjetno odanom vojskom navijača...

Zahvaljujući uzletu s Beşiktaşem, Slaven Bilić postao je jedan od najtraženijih europskih trenera. Besprijekoran imidž nogometaša s diplomom pravnog fakulteta, poliglota i rokera napokon je ukrašen i vrhunskim rezultatom pa je već otvorena sezona lova na Bilića. U prošloj sezoni odbio je ponudu Evertona, ove sezone tražio ga je Schalke, a sada je ponovno aktualiziran interes Manchester Cityja, čija je želja bio još dok je vodio reprezentaciju.

Loša epizoda u Rusiji

U Cityju nisu zadovoljni radom Čileanca Pellegrinija i na ljeto će u potragu za novim menadžerom. Bilić, pak, u ugovoru ima opciju po kojoj može otići na ljeto, premda mu je Beşiktaş već ponudio novi ugovor. U prvoj sezoni u Istanbulu zarađivao je 1,5 milijuna eura, u ovoj 1,6 milijuna, dok bi mu novi ugovor jamčio najmanje dva milijuna eura. Treba li uopće reći da bi kod katarskoga šeika u Cityju imao – dvostruko!

Nakon sumorne epizode u Rusiji, Slaven Bilić u Turskoj je izrastao u trenersku klasu, najcjenjenijega hrvatskog nogometnoga stručnjaka. Na rang-listi svjetskih trenera zauzima 58. mjesto, a prvi sljedeći Hrvat na njoj je Zlatko Dalić u Al Ainu iz UA Emirata na 230. poziciji.

>>Bilićev Bešiktaš u "infarktnoj završnici" došao do slavlja i vrha turske lige!

>>Pogledajte kako je euforični Bilić na nesvakidašnji način proslavio pogodak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije