Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Niski prinosi i striktna selekcija grožđa

03. siječnja 2007. u 16:03 6 prikaza
vrt_niski_txt.jpg
Foto: import

Podrum Edija Simčiča među najcjenjenijim je slovenskim vinarijama na međunarodnoj sceni. Rado ističu da su tipičan primjer obiteljske vinarije; Aleks sve više poslova preuzima od oca Edija, posjeduju 5,5 hektara vinograda (uz 2,5 u najmu) na području Goriških Brda, u Vipolžu. Počeli su 1989. sa 3000 boca, lani im je Decanter nagradio oba vina koja su poslali na to prestižno svjetsko ocjenjivanje.

Sada u prosjeku proizvode od 30 do 35.000 boca. Sva vina fermentiraju i odležavaju u barriqueima od francuske hrastovine. Njihov pristup: bijela vina maceriraju 2 – 8 sati, nakon fermentacije odleže 10 – 11 mjeseci u drvu (za bijeli pinot rabe bačve od 500 litara) bez pretakanja. U boce se pune uz lagano filtriranje, prije prodaje odleže 6 mjeseci. Za crvena vina maceracija traje 10 – 15 dana, osnovno vino odleži ondje 24 mjeseca i još 3 u boci, 36 mjeseci riserva i 5 – 6 u boci, a ne filtriraju ih.

Po slovenskom propisu ne smiju rabiti naziv riserva, pa po novom takva vina nose oznaku lex.U vinogradu ustraju na niskom prinosu i striktnoj selekciji grožđa, između redova je trava koju samo kose, ističu da ne rabe herbicide, pesticide i insekticide. Beru u punoj zrelosti, a sve to im daje vina sa zrelim voćnim aromama i okusom te mineralnim tonovima, u što smo se uvjerili na degustaciji koju je Aleks Simčič vodio u Enogaleriji u Centru Kaptol, a priredili su je uvoznici iz Studija G3, Drago Bulić i Domagoj Lončar.

U prvom je planu bilo prvo predstavljanje vina iz berbe '04, potom i vertikalno kušanje chardonnaya i sauvignona, a za kraj su pravi izbor bila vina od prosušena grožđa Edijev izbor '01 (rebula, chardonnay i sauvignon) te bosa rosa '02 (merlot, cabernet sauvignon i franc). Degustaciju je majstorski odradio i ugostitelj i sommelier Neno Kukurin svojim “prstohvat” delicijama, a šampion spajanja hrane i vina bila pjenica od dimljene orade i triton '04.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja